Anasayfa /  Güncel /  Gündem

TOKİ'den Ev alacaklar dikkat! Başvuru sayısı 1 milyonu aştı!

Milyonlarca vatandaş TOKİ'nin yeni kampanyasına nasıl başvuru yapacağını araştırmaya başladı. Tüm zamanların en büyük konut kampanyasına başvuranların sayısı 1 milyonu geçti. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 15 Eylül 2022 11:53

Ev alacak milyonlarca vatandaşın günler öncesinden merak ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı dar gelirliler için sosyal konut müjdesinin başvuru şartları, ücreti belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm zamanların en büyük konut projesi olarak duyurduğu projeye başvurular başladı. Sosyal konuta başvuranların sayısı 1 milyonu geçti. Başvuruların e-Devlet üzerinden yapılacağı açıklandı.

TOKİ başvuru şartları

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

T.C. vatandaşı olması,

Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,

Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama

İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)

Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması,

Başvuruları yapacak vatandaşların; 18 yaşını tamamlamaları gerekiyor.

Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlar müracaat edebilecek.

Başvuru tarihleri

İlk aşamada oluşacak yoğunluğa önlem olarak TC kimlik numaralarının son rakamlarına göre belirlenen günlerde başvuru yapılabilirken belirlenen tarihten sonra Ekim ayının 28'ine kadar herhangi bir günde başvuru ekranı vatandaşlara açık olacak. Başvuru günleri kademeli olarak şöyle:

0 olan vatandaşlar 14 Eylül 2022 Çarşamba,
2 olan vatandaşlar 15 Eylül 2022 Perşembe,
4 olan vatandaşlar 16 Eylül 2022 Cuma,
6 olan vatandaşlar 17 Eylül 2022 Cumartesi,
8 olan vatandaşlar 18 Eylül 2022 Pazar,
19 Eylül 2022 Pazartesi gününden itibaren herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm vatandaşlar söz konusu hizmeti kullanarak başvurularını iletebilecek.

TOKİ projesinde konut fiyatları

2+1 konutlarda 608 bin lira olan konutlar için aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle sahip olunabilecek.

3+1 konutlara 850 bin fiyata aylık 3 bin 780 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vade ile ödeme yapılabilecek.

Hak sahiplerine konutlar; yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak.

Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecek. Taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak.

TOKİ başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

Bankalardan başvuruların kabul edileceği yer: Projesine göre T. C. Ziraat Bankası A.Ş./T. Halk Bankası A.Ş.'nin Proje ilindeki yetkili şubeleri aracılığıyla yapılabiliyor.

Başvuru sahipleri;
Nüfus Cüzdanı ile birlikte; Projenin bulunduğu ildeki yetkili Banka Şubelerinde "Başvuru ve Satın Alma Taahhütnamesi" imzalıyor.

Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri, TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden "Hak Sahipliği" onaylananlar, sadece yetkili banka şubelerinden başvuru yapabilecektir.
Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış (en az % 40 engelli olduğuna dair geçerli sağlık heyet raporuna ait "Belge" ile başvuru yapabilecektir. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne veya baba kendi adına Engelli kategorisinden başvuru yapabiliyor. (e-Devlet üzerinden başvuranlar kimlik kartı fotokopisi veya belgeyi sözleşme aşamasında ibraz edecek.)

Emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren "Belge" ile başvuru yapabilecektir. Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşi de başvuru yapabilir. (Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan kızları hariç) (e-Devlet üzerinden başvurulanlar sözleşme aşamasında ibraz edecek.)

E-devlet üzerinden üzerinden yapılan başvurularda;

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmetleri arasında yer alan "Konut İşyeri Başvuru" hizmeti ile başvuru yapılabiliyor.

Başvuru ekranında ve ilan metninde başvuru şartları ile ilgili bilgilendirme yer alıyor.

E-Devlet üzerinden projeyi seçerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvuru durumunuzu E-Devlet Başvuru Listesi ekranından takip edebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden Engelli ve Emekli kategorisinden başvuranlar için, sözleşme aşamasında engelli veya emekli olduklarına dair belge isteniyor.

E-devlet kanalıyla başvurularda SMS ile iletilecek başvuru sahibi adına açılmış IBAN hesabına başvuru ücretinin belirlenen süre içerisinde eft, havale, ATM vb. ile yatırılması gerekmektedir. Aksi halde mevcut başvuru iptal ediliyor.

Başvuru işlemlerini E-Devlet üzerinden yapan vatandaşların başvuru işlemleri yukarıda belirtilen şekilde tamamlanacak olup, ayrıca Banka şubelerinden başvuru için işlem yapmasına gerek bulunmuyor.

Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri başvuruları sadece Banka Şubelerinden alınıyor.

Yorumlar