Anasayfa /  Foto Galeri

Titanik'in enkazı ilk kez tam boyutlu görüntülendi

Dünyanın en ünlü batığı Titanik, daha önce hiç görülmemiş şekilde ortaya çıktı. Böylece, 1912'de batan dev gemiye tam olarak ne olduğunu da anlama imkanımız doğmuş oldu.

Titanik'in  enkazı ilk kez tam boyutlu görüntülendi - Sayfa 1

Atlantik'te, 3.800 metre derinlikte bulunan Titanik'in ilk tam boyutlu dijital taraması, derin deniz haritalaması kullanılarak oluşturuldu. Bu tarama, tüm geminin benzersiz bir 3D görüntüsünü, sanki suyun altında değilmiş gibi görmemizi sağlıyor. Böylece, 1912'de batan dev gemiye tam olarak ne olduğunu da anlama imkanımız doğmuş oldu. 

Titanic, Southampton'dan New York'a ilk yolculuğu sırasında bir buzdağına çarpmış ve sulara gömülmüştü. Bu olayda 1.500'den fazla kişinin öldüğü biliniyor.

Titanic analisti Parks Stephenson, BBC News'e verdiği demeçte, "Gemi hakkında hala cevaplanması gereken sorular ve temel sorular var" diyor. Yeni 3D modelin "Titanik hikayesini spekülasyona değil kanıta dayalı araştırmaya yönlendirmenin ilk büyük adımlarından biri" olduğunu söylüyor.

Titanik'in  enkazı ilk kez tam boyutlu görüntülendi - Sayfa 2

Titanik, enkaz 1985'te ilk keşfedildiğinden beri kapsamlı bir şekilde araştırıldı. Ancak gemi o kadar büyük ki, derinlerin karanlığında, kameralar bize yalnızca çürüyen bölümlerden enstantaneleri gösterebiliyor ve hiçbir zaman gemiyi bir bütün olarak görmemiz mümkün olamıyor. Yeni tarama ise, enkazı bütünüyle yakalayarak Titanik'in eksiksiz bir görüntüsünü ortaya koyuyor. 

Tarama, 2022 yazında bir derin deniz haritalama şirketi olan Magellan Ltd ve proje hakkında bir belgesel hazırlayan Atlantic Productions tarafından gerçekleştirildi. Uzman bir ekip tarafından uzaktan kontrol edilen dalgıçlar, enkazın uzunluğunu ve genişliğini araştırmak için 200 saatten fazla zaman harcadı. Her açıdan 700.000'den fazla görüntü alarak tam bir 3D rekonstrüksiyon oluşturdular.

Titanik'in  enkazı ilk kez tam boyutlu görüntülendi - Sayfa 3

Keşif gezisinin planlamasına öncülük eden Magellan'dan Gerhard Seiffert, bunun şimdiye kadar üstlendiği en büyük su altı tarama projesi olduğunu söyledi: "Neredeyse 4.000 m olan derinlik bir meydan okumayı temsil ediyor ve bölgede akıntılar var. Enkaza zarar vermemek için hiçbir şeye dokunmamıza izin verilmiyor. Ve diğer zorluk da her santimetrekareyi haritalamanız gerektiği gerçeği. Enkaz alanı gibi ilginç olmayan kısımları bile haritalandırmanız gerekiyor, ancak tüm bu ilginç nesnelerin arasını doldurmak için buna ihtiyacınız var."

Titanik'in  enkazı ilk kez tam boyutlu görüntülendi - Sayfa 4

Titanik'in enkazı ilk kez tam boyutlu olarak görüntülendi