Anasayfa /  Güncel

Temettü nedir, nasıl hesaplanır? Temettü ne zaman verilir?

Şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kâr payı dağıtılması olarak bilinen Temettü merak konusu oldu. İşte merak edilen Temettü dağıtımı ve hisse alımı...

Abone ol
Abone ol 01 Nisan 2023 15:30

Şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kâr payı dağıtılması olarak bilinen Temettü merak konusu oldu. İşte merak edilen Temettü dağıtımı ve hisse alımı...

Temettü Nedir? 

Temettü, herhangi bir şirketin karından dağıttığı kâr payıdır. Hisse senedi sahipleri, şirketin karından pay alabilirler ve bu paya "temettü" ismi verilir. Temettü, genellikle senelik olarak dağıtılır ve hisse senedi sahiplerine her bir hisse için belli bir miktar ödenir. Temettü, şirketin performansına, karına ve yönetim politikalarına bağlı olarak farklılaşabilir.

Temettü Nasıl Hesaplanır? 

Temettü hesaplamasında hisse senetlerinin nominal değerlerle ölçülmesi söz konusu olur. Hatta bu değer borsa alanında 1 TL şeklinde belirtilmektedir. Burada temettü hesaplamasına bir örnek verelim. Farz edelim ki bir şirket %20 oranında temettü dağıtıyor olsun. Biz de bu şirkete ortak olmamız durumunda her bir hisse senedi için 1 TL nominal değer karşılığı almış oluruz. Yani 0,20 TL 20 kuruş kar payı temettü bedeli alınmış olur. 

Yatırımcı eğer 1000 adet hisse senedine sahipse her bir hisse senedi için hesaplanarak temettü tutarını 200 TL alacaktır. 

Bu temettü bedelinden yararlanmak için hisse senedi satın alınmalıdır. Şirketin de kar payı dağıtımı amacıyla belirlediği bir tarih vardır. Bu tarihten en az bir gün önce hisse senedine sahip olursak temettü bedelini elde edebiliriz. Temettü tutarları bu şekilde hesaplanmasının ardından belirlenen tarihte yatırımcıların hesabına nakit olarak dağıtılır yani yatırılır. 

Temettü Ne Zaman Verilir ve Dağıtılır? 

Temettü bedeli hisse senedi alan yatırımcılara şirketin belirlediği tarihte verilir. Şirket temettü bedelini bilinen şekilde hesaplar ve belirli tarihte de öder. Temettünün ne zaman verileceği yani dağıtılacağı şirketin bazı durumlarına göre kararlaştırılır.

Her şirketin temettü dağıtım takvimi bulunmaktadır. Bu takvim senelik olarak oluşturulur. Örneğin borsa alanı için temettü bedeli ilgili şirketin senelik net dönem karı üzerinden verilir. Bu cümleden de anlayacağımız gibi temettü bedelleri genellikle her yıl içerisinde yılın sonunda dağıtılır. 

Şirketin dağıtım yapacağını açıkladığı Temettü takvimi ise her yıl olacak şekilde yayınlanır. Örneğin 2022 yılı borsa temettü takvimi şeklinde araştırma yaparak temettü bedellerinin yıl içerisinde ne zaman dağıtılacağını öğrenebiliriz.

Yorumlar