Anasayfa /  Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara yatırılıyor

Çiftçilerilerin beklediği haber geldi! Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, 168 milyon 957 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağı duyuruldu.

Abone ol
Abone ol 17 Kasım 2023 18:29

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara yatırılıyor

Çiftçilerilerin beklediği haber geldi! Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "168 milyon 957 bin TL tarımsal destekleme ödemesi bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarılıyor. Hayırlı ve bereketli olsun" denildi.

Paylaşımda ödemelerin; Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği için 87 milyon 516 milyon 379 TL, Bireysel Sulama Sisteminin Desteklenmesi için 53 milyon 117 bin 97 TL, Kırsal Kalkınma Yatırım Desteği için 21 milyon 208 bin 418 TL, Uzman Eller Projesi Desteği için 6 milyon 404 bin 429 TL, Sertifikalı Tohum Üretim Desteği için ise 710 bin 677 TL olarak yapılacağı bilgisine yer verildi.

 

TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMELERİ NELERDİR, KİMLER ALIR?

2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar 15.09.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda Bakanlığımızca İlimiz üreticilerine verilecek önemli destek kalemleri şöyledir.

·Fındık Alan Bazlı Desteklemesi: 2023 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekara 170 TL destek ödemesi yapılır.

Mazot ve Gübre Desteği: 2023 Üretim yılı ÇKS kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre desteği için, aşağıda belirlenen miktarda alan bazlı destek ödemesi yapılır.

Toprak analiz desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığınca (Bakanlık) yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 50 TL olarak ödenir.

Organik Tarım Desteği: Bitkisel üretimde 2023 yılı üretimleri için Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım faaliyeti yapmış çiftçilerin geçiş süreci-2, geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan tarım arazilerindeki ürettiği ürüne "ürün sertifikası" düzenlenmiş çiftçilere birim destek miktarları aşağıda tabloda belirtilen rakamlar üzerinden yapılır. Organik arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere aşağıda belirtilen birim miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Kırsal kalkınmanın desteklenmesi kapsamında Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sistemine katılım prim desteği 600 TL'den 1.000 TL'ye çıkarılmıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık desteği kapsamında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile Ziraat Odası ve üretici örgütlerinde en fazla 5 tarım danışmanı olmak üzere istihdam edilen her bir Tarım danışmanı için ödenen destek miktarı 72.000 TL'den 144.000 TL'ye çıkarılmıştır.

Su ürünleri desteklemeleri; Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla, kilogram başına aşağıda belirtilen miktarlara göre doğrudan üreticiye olmak üzere destekleme ödemesi yapılır.

 

Yorumlar