Anasayfa /  Ekonomi

8 Kilo Ekti 2 Ton Ürün Elde Etti! Şimdi İse Siparişlere Yetişemiyor

Sivas’ta yaşamakta olan emekli mali müşavir Yaşar Ramazan Fidan, merkeze bağlı Bostancık köyünde babasından kalma araziyi 10 sene evvel tarım yapmak için karar verdi.

Abone ol
Abone ol 07 Eylül 2018 20:08

Fidan daha sonra ise sağlıklı ürünler tüketmek adına sağlıklı ürün yetiştirmenin yollarını aramaya başladı. Fidan tam 5 sene süren araştırmalardan sonra ata tohumu ile gübresiz üretim yapmaya karar verdi.

Bu zaman içerisinde ata tohumlar buldu. Fidan ata tohumları gübre kullanmadan ekmeye başladı. Fidan 10 sene boyunca toprağa gübre vermeyerek, toprağı gübrenin kimyasal etkilerinden arındırmayı başardı.

Organik tarım çalışmaları her geçen gün giderek arttıran Fidan, 10 senenin sonunda 2 dönüme ektiği 8 kilogram ata tohumu ile 2 ton fasulye elde etti. 

Fidan ata tohum ile elde edilen organik fasulyeler yoğun ilgi ve talep gördüğü bu taleplere cevap vermekte zorluk çektiğini söyledi.

Gübreyi bıraktı verim daha çok arttı Yaşar Ramazan Fidan gübre kullanımını bırakarak verimi arttırdıklarını belirtip, “Önce hobi olarak bir bahçe yapmak istedim. 

Fakat daha sonra çalışmak ve bir şeyler üretmek gerektiğini düşündüm. Sağlığa çok önem veren birsiyim, sağlıklı ürünler yetiştirmek istedim. Gübresiz nasıl ürün üretebilirim bunun araştırmasına girdim. 

Araştırmalarımızla ata tohumunu nasıl elde edeceğimizi bulduk. Uzun araştırmalarım sonrası 5 sene önce ata tohumunu buldum. Son 10 senede hiç gübre kullanmadık ve gübreyi tamamen toprağımızdan attık. 

Gübre kullanmadığımız 10 sene içerisinde verimin her sene daha çok arttığını gördük. Toprak kendine gelmeye başladı. Solucanlar başka canlılar toprakta üremeye başladı.

Toprakta insan gibidir” Toprağı insana benzeten Fidan, toprağında sağlığına ne kadar önem verilirse o kadar verim elde edileceğini söyleyip “Üretilmeyen hiçbir şey yoktur ve toprakta insan gibidir. 

Toprağında sağlığına ne kadar önem verirseniz, o kadar verim elde edersiniz. Nasıl önem vereceksiniz; otunu iyi temizlemek, sulamasını iyi yapmak gerekiyor. Sulama işlemi mutlaka gece yapılmalı. İki dönüm tarlamıza sadece 8 kilo fasulye ektik. İki tona yakın fasulye elde ettik. 

Biz bu verimi gübre kullanımını gündemimizden çıkarmamıza bağlıyoruz. Taleplere yetişemiyoruz ve burada tonlarca üretirsem Sivas’ta taleplere yetişemem.


Yorumlar