Anasayfa /  Güncel

Süper hücre fırtınası nedir? Kilis'te yaşanan süper hücre neden olur?

Kilis'te yaşanan ilginç doğa olayı, birçok kişinin dikkatini çekti ve görüntüler sosyal medyada sıklıkla paylaşıldı. Peki diğer ismiyle oraj olan bu doğa olayı yani süper hücre nedir ve nasıl meydana gelir? İşte süper hücre ile ilgili tüm bilgiler.

Abone ol
Abone ol 18 Mart 2023 18:20

Süper Hücre Fırtınası, Kilis'te meydana gelen bir doğa olayıdır. İlçede akşam saatlerinde başlayan yağış ve dolu sebebiyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri meydana geldi. Kilis'te yaşanan bu doğa olayına süper hücre de ismi veriliyor. Peki oldukça dikkat çeken bu süper hücre ne demek ve nasıl meydana gelir

Süper Hücre ne demek?

Süper Hücre diğer ismiyle oraj olarak biliniyor. Süper hücre, gök gürültülü fırtına, genellikle şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir doğa olayı anlamına gelir.

Oraj nedir?

Oraj ya da gök gürültülü fırtına, genellikle şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayı.

AZ YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE

Çoğunlukla nem oranının düşük olduğu yaz döneminde meydana gelebilir. Az yağışlı süper hücreler yaptıkları dolu yağışları ile görülürler, kimi zaman hiç yağmur yağmaz ve gökyüzünde sadece golf topu büyüklüğünde dolu yağışı meydana getirirler. 

KLASİK SÜPER HÜCRE

Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücreye göre daha çok gök gürültüsü oluşur. Rüzgar saat yönüne ters bir biçimde eser, hortum bulutu oluşabilir, şiddetli hortumlar bu fırtına altında oluşur.

BOL YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE

Çok yoğun yağışlı yağmurlara neden olur ve bu nedenle fırıtınaların yüksekliği artabilir, hatta hortumlar meydana gelebilir.

Etiketler Süper Hücre oraj
Yorumlar