Anasayfa /  Foto Galeri

Strese sokan ve mutluluk veren besinler listesi!

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, besinlerin insan psikolojisine etkileri olduğunu belirterek, gün içinde yediğimiz besinlerin bazısı bize strese sokabilir,bazılarıda mutlu edebilir işte o besinleri sizler için diyetisyen Aslıhan altuntaş sıraladı.

Strese sokan ve mutluluk veren besinler listesi! - Sayfa 1

Gün içinde tüketilen bazı besinler mutluluk hormonu salgılanmasını sağlarken, bazıları da kişiyi strese sokabiliyor ya da tam tersi sakinleştirebiliyor. Doğru ve dengeli beslenme, beden sağlığı kadar ruh sağlığı için de büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, besinlerin insan psikolojisine etkileri hakkında bilgi verdi.

Strese sokan ve mutluluk veren besinler listesi! - Sayfa 2

Psikolojiye olumsuz etkisi olan besinler

Şekerli ve beyaz unlu besinler: 

Glisemik indeksi yüksek olan tüm besinler bu grupta yer almaktadır. Glisemik indeks alınan besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır. Bazı besinlerin (şeker miktarı aynı olsa bile) kan şekerini yükseltme hızları farklı olabilmektedir. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar kan şekerini aniden yükseltip azaltabilir. Bunun sonucunda vücut strese girer. 

Strese sokan ve mutluluk veren besinler listesi! - Sayfa 3

Tatlı bir şeyler yenildiğinde lezzetten dolayı mutlu olunduğu zannedilir ancak aslında bu gıdalar vücudun stresini artırır ve uzun vadede mutsuzluk gelir.

Glisemik indeksi yüksek besinlere örnek olarak şerbetli tatlılar, beyaz ekmek, beyaz undan yapılan bisküviler, pastalar ve tatlılar sayılabilir.

Strese sokan ve mutluluk veren besinler listesi! - Sayfa 4

Süt:

 Süt ve ürünleri bazı bireylerde çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu duruma intolerans adı verilir. Eğer süt ürünleri tüketildiğinde; bağırsak problemleri, ishal, şişkinlik, gaz şikayetleri, mide yanmaları oluşuyorsa bu durum kişide süt intoleransı olduğu anlamına gelebilir.