Anasayfa /  Sağlık

Strep A nedir, nasıl anlaşılır? Strep A kimlerde görülür?

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen ve İngiltere'nin Hampshire bölgesinde yayılım gösteren Strep A hastalığı merak konusu oldu. Hastalığa bağlı çok fazla ölüm gerçekleşmesi bir anda paniğe neden oldu. Peki Strep A nedir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 08 Aralık 2022 19:00

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen ve İngiltere'nin Hampshire bölgesinde yayılım gösteren Strep A hastalığı merak konusu oldu. Hastalığa bağlı çok fazla ölüm gerçekleşmesi bir anda paniğe neden oldu. Peki Strep A nedir? İşte detaylar...

STREP A BAKTERİSİ NEDİR?


Grup A streptokoklar, Strep A enfeksiyonlarına neden olan bakterilerdir. Boğaz ağrısından impetigo ve kızıl ateşe kadar çeşitli hastalıklara sebep olurlar, ancak bazen bakteriler kan dolaşımına karışabilir ve invaziv Grup A strep (iGAS) ismi verilen ciddi bir hastalığa sebep olabilir.

UKHSA'ya göre, hala nadir olsalar da, invaziv A Grubu strep vakaları bu sene özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda artış gösteriyor.

Ajans ayrıca çocuklarda ciddi hastalığa sebep olan alt solunum yolu Grup A strep enfeksiyonlarında artış raporlarını da araştırıyor.

STREP A ENFEKSİYONU NASIL BULAŞIR?


İnsanlara Strep A bakterisi yakın temas, öksürme ve hapşırma yoluyla geçebilir.

19. yüzyılda önemli bir ölüm sebebi olan kızıl hastalığı, günümüzde tipik olarak hafif bir hastalıktır, ancak yine de oldukça bulaşıcıdır.

Nadiren, insanlar A grubu strep bakterilerini uygun şekilde işlenmeyen yiyecekler sayesinde yayabilir.

A grubu strep bakterilerine maruz kalan kişinin strep boğazına veya kızıl hastalığına yakalanması genellikle iki ila beş gün sürer.

STREP A ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ


Döküntü ve ateş yaygın belirtilerdir. Genellikle, kızıl hafif bir enfeksiyondur. Hastalık genellikle ateş ve boğaz ağrısı belirtileriyle başlar. Yutma ağrılı gerçekleşebilir.

A grubu Streptokok (A grubu strep) ismi verilen bakteriler kızıl hastalığına neden olur. Bu bakteriler aynı zamanda strep boğazının da sebebidir. Bakteriler bazen kızarıklığa sebep olan bir toksin üretir.

Birçok insanda Strep A asemptomatik bir enfeksiyona sebep olur, ancak diğerlerinde boğaz ağrısı, kızıl veya çok nadir durumlarda şiddetli invaziv Grup A Strep hastalığı görülür.

STREP A TEDAVİSİ NASIL OLUR?


Çocuğunuzda boğaz ağrısı ve kızarıklık varsa, Step A enfeksiyonu kapma olasılığı yüksektir. Çocuğunuzun doktoru öğrenmek için hızlı bir strep test uygulayabilir.

Doktorlar kızıl hastalığı için antibiyotik tedavisi uygular. Antibiyotiklerin faydaları şunları içerir:

Hastalığın süresini azaltmak
Azalan semptomlar (daha iyi hissetmek)
Bakterilerin başkalarına yayılmasını önleme
Romatizmal ateş gibi ciddi komplikasyonları önleme

Yorumlar