Anasayfa /  Sağlık

Strep A nedir, kimlerde görülür? Strep A belirtileri nelerdir?

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen ve İngiltere'nin Hampshire bölgesinde yayılım gösteren Strep A hastalığı merak konusu oldu. Hastalığa bağlı çok fazla ölüm gerçekleşmesi bir anda paniğe neden oldu. Peki Strep A nedir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 27 Ocak 2023 16:00

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen ve İngiltere'nin Hampshire bölgesinde yayılım gösteren Strep A hastalığı merak konusu oldu. Hastalığa bağlı çok fazla ölüm gerçekleşmesi bir anda paniğe neden oldu. Peki Strep A nedir? İşte detaylar...

Streptokok hastalığı olarak da bilinen “Strep A” birçok ülkede çocuk ölümüne sebep oldu. Strep A belirtileri hakkında uyaran uzmanlar boğaz şişmesi, deride kızarıklık ve kaşıntı, kas ağrısı, terleme gibi belirtileri olan çocukların okula gönderilmemesini tavsiye etti.

STREP A NEDİR?

Strep A, çok sayıda enfeksiyona sebep olabilen A Grubu Streptokok bakterisini ifade ediyor.

Vakalar genellikle hafif geçiyor ancak A Grubu strep ciddi enfeksiyonlara sebep olabiliyor.

Strep A sebebiylebakteriler vücudun derinliklerine inerek akciğerleri, kasları ve kan dolaşımını enfekte ettiğinde ortaya çıktı.

STREP A BELİRTİLERİ NELER?

Strep A semptomları genellikle gribe benziyor ve esas olarak bazen “strep boğaz” olarak isimlendirilen boğaz ağrısını barındırıyor.

Strep A bakterisi, genellikle insanların boğazına ve derisine yerleşerek zaman zaman soğuk algınlığı ve boğaz şişliğine yol açmasıyla tanınıyor. Vücudun bazı bölümlerinde kızarıklık ve deri enfeksiyonunun oluşmasına sebep olan bakteriler, bazı vakalarda ciddi komplikasyonlara ve ölümlere yol açabiliyor.

Genellikle hızlı bir şekilde başlayan boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu ile ağrı. Ateş (38°C veya üstü) Kırmızı ve şişmiş bademcikler, bazen dil üzerinde beyaz lekeler. Yumuşak yada sert damakta küçük kırmızı lekeler. Baş ağrısı. Bulantı ve/veya kusma. Boyunda şişmiş lenf bezleri. Vücut ağrıları ve deride döküntü. Bu hastalıkta viral enfeksiyonlarda daha çok gördüğümüz burun akıntısı, göz kızarıklığı, öksürük, ses kısıklığı, ishal gibi şikayetler genelde bulunmaz.

STREP A NASIL BULAŞIR?


Strep A aslında insanın florasında hastalık yapmadan zaten bulunur ama burada asıl sıkıntı, flora dışı yerlere bulaştığı zaman yaptığı enfeksiyon ve hasarlardır. Yüksek derecede bulaş gösterir. Anneden geçen antikorlara bağlı olarak yenidoğanda hastalık az görülür. Farenjit genellikle 5-15 yaş arası çocuklarda, özellikle küçük okul çağı çocuklarında, çok yüksektir. Akut farenjitli tedavisiz çocuklar, Strep A’yı tükürük damlacıkları yoluyla havadan ve burun salgısı olarak yayabilirler. Yakın temas hızlı bulaştırır. Bu sebeple okullar ve evler yayılma için önemli ortamlardır. Farenjit için kuluçka zamanı 2-5 gündür. Strep A, sık yakın temasın olduğu ortamlarda salgın hastalığa sebep olma potansiyeline sahiptir. Ciddi ilerleyici Strep A enfeksiyonlarının yüzde 50’sinde enfeksiyona neden olan etkenin vücuda giriş kapısı bilinmemektedir. Bunların bir kısmı çok az olarak farenjit enfeksiyonunu takiben gelişir. Öksürme sırasında ağzın kapatılması, ellerin iyi yıkanması ve maske takılması bulaşma riskini oldukça düşürür.

STREP A AŞISI VAR MI?

Strep A enfeksiyonlarını önlemek için uzun süreli antibiyotik kullanımının tek koşulu, akut romatizmal ateş ya da akut romatizmal kalp hastalığı geçirmiş hastadır. Etkinliği saptanmış streptokok aday aşısı vardır, ancak streptokokun çok sayıdaki tipini tek bir aşı içinde sunmak zor bir prosedür olduğu için şu an aşının yaygın ve rutin bir kullanımı yoktur.

Yorumlar