Anasayfa /  Sağlık

Stockholm Sendromu nedir? Stockholm Sendromu kimlerde görülür?

Sosyal yaşamımızda sıkça duyulan ve Stockholm Sendromu son zamanlar da en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Peki, Stockholm Sendromu nedir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 13 Ocak 2023 15:00

Sosyal yaşamımızda sıkça duyulan ve Stockholm Sendromu son zamanlar da en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Peki, Stockholm Sendromu nedir? İşte detaylar...

STOCKHOLM SENDROMU NEDİR?
Stokholm sendromu, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu gösteren durumdur.

Stockholm Sendromu bazı uzmanlara göre hayatta kalma iç güdüsüyle kendini gösterebilir. Bu rahatsızlık çeşitli ülkelere baskı altında kalan bireylerde görülür.

STOCKHOLM SENDROMU NEDİR?

Stockholm sendromu, ilk olarak Nils Bejerot tarafından belirlenmiştir. Bejerot, Stockholm sendromunu kendilerine baskı da bulunan kişilere karşı anlayış, sadakat beslemekle oluşan psikolojik bir durum olarak açıklamıştır.

İç dünyada ki eksikler, maruz kalınan travmalar bu durumu destekler. Normalde suçlu kişiye karşı korku, endişe duyguları ve kaçınma davranışları yerine sempati, aşk, hayranlık gibi duygular ortaya çıkar. Bu psikolojik bağın ardından kendisini kurtarmak ve yardım etmek isteyen kişilere ise olumsuz duygular duyulur.


STOCKHOLM SENDROMU ADI NEREDEN GELİR?

Stockholm sendromu ilk olarak 1973 senesinde İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşanan bir olay sonucu ismini almıştır. Olay, bir banka soyguncusu ve rehinesi arasında yaşandı. Banka soyguncusu 6 gün bir kadını rehin eder. Rehine bu süreçte duygusal şekilde  rehin alan suçluya bağlanmıştır.

STOCKHOLM SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Stockholm sendromunun özellikle 3 ana belirtisi vardır. Bunlar;

Kurban, kendini rehin tutan ya da taciz eden kişiye karşı olumlu duygular beslemeye yönelir.


Kurban; polise, otoriteye ya da kendisini bu durumdan kurtarmak isteyen diğer bireylere karşı olumsuz duygular beslemeye başlar. Hatta bazı durumlarda rehin tutan kişiye karşı işbirliği yapmayı onaylamazlar.


Kurban, rehin alan kişinin insani tarafını görmeye ve her iki tarafın da ortak amaçları ve değerleri paylaştığına inanmaya başlar.


STOCKHOLM SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genellikle çocuklardan ziyade yetişkinlerde ve erkeklerden çok kadınlarda rastlanılan Stockholm sendromu tedavisi için psikoterapi desteği alınmalıdır. Tedavi aşamasında yanlış inançlar çalışılır ve savunma mekanizmaları ele alınır.

Yorumlar