Anasayfa /  Teknoloji

Spotify yasaklanıyor mu?

Spotify kapatılacak mı? Mobil cihazların vazgeçilmez ve popüler uygulamalarından bir tanesi olan Spotify kapatılacak mı diye araştırmalar devam ediliyor.

Abone ol
Abone ol 05 Ekim 2020 14:52

RTÜK tarafından lisans konusunda Spotify için uyarı yapılmasının ardından kapatılma ihtimalleri söz konusu oldu. Bu kadar çok sevilen uygulama kapatılacak mı konusu büyük bir merak ile araştırılmaya devam ediyor. Spotify gerçekten kapanacak mı, işte merak edilen tüm detaylar…

 

Hem Türkiye hem de ülke genelinde milyonlarca kullanıcısı olan Spotify kapatılacak mı büyük bir merak konusu. İnternet radyo ve televizyon konusunda RTÜK denetimine tabi tutulmasının ardından çok sayıda yayın kurtuluş adına lisans başvurularında bulunmuştu. Fakat Spotify başvuru yapmadığı için hakkında bir uyarı geldi. Gerçekten Spotify kapanacak mı?

Spotify yasaklanıyor mu?

Üst kurul, İzleme ve değerlendirme dairesi başkanlığı incelemelerinin ardından Spotify ve FOXplay; isteklerine bağlı bir şekilde internet ortamlarında yayıncılık faaliyetlerine devam etmesi, Paylaş FM internet ortamında radyo yayınlarına istediği gibi devam etmesi, Medyaport TV de lisanssız bir şekilde TV hayatına devam ettiği konusunda belirlemeler de engele takıldı.

 

RTÜK tarafından yapılan incelemelerin ardından 6112 sayılı radyo ve televizyonların kurulum ve yayın hizmetleri hakkında meydana gelen kanun ”Yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu” ile Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik’in “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” maddesi ile beraber gerekli duyuruyu yaptı.

Üst kurul tarafından gelen uyarıya göre; yayıncıların başvuru taleplerinin yapmalarının ardından gelen dilekçe ve taahhütname ile beraber başvuruda bulunabilecekleri, 3 aylık süreçlere tekabül edecek yayın lisans ücretlerinin de peşin ödemelerinin gerekli olduğu açıklandı. Üst kurul tarafından gelen açıklamalara göre peşin olarak yapılacak ödemeler sadece internet ortamlarından gelen yayın lisansı işlemleri ile beraber tamamlanmasının ardından bir 3 ay daha yayın hizmetlerine devam edebilecekleri hakkında duyuruda bulunuldu.  

Gelen duyuruların ardından lisans başvurularını yapmamış olan uygulamaların 72 saatlik süreç içerisinde yayınlarının sonlandırılması da söz konusu olacak. Eğer başvuruların yapılmaması söz konusu olursa da RTÜK tarafından gelen yasa gereği ile alakalı olarak yayıncıların hakkında suç duyurusunda bulunulması dikkatleri çekecek. Bu süreç içerisinde sulh ve ceza hakemliği içerisinde gelen yayın kuruluşları ile haklarında erişim engelleri de istenecek.

Spotify kapatılacak mı?

Mobil cihazların vazgeçilmez müzik uygulamalarından bir tanesi olarak yerini alan Spotify kapatılacak mı son zamanlarda en çok araştırılan konulardan bir tanesi oldu. Her ne kadar kapanacak ya da kapanmayacak diye net bir açıklama gelmese bile her şey yasalar gereği ilerleyecek. Son zamanlarda RTÜK tarafından yapılan denetlemeler sırasında lisans ücretlerinin ödenmediği ortaya çıktı. Gelen uyarılar karşısında lisans ücretlerini ödemeyen Spotify gibi birçok uygulamanın kapatılması da söz konusu.

 

Verilen uyarıların ardından 72 saatlik yani tam 3 günlük bir süreç tanındı. Tanınan bu süreçler içerisinde peşin bir şekilde gerekli lisans ücretlerinin yatırılması gerekir. Eğer bu süreç içerisinde yatırılmazsa RTÜK tarafından yasalarda geçen maddelere göre işlemler devreye girecek. Üst kurul, İzleme ve değerlendirme dairesi başkanlığı tarafından yapılan incelemeler ile beraber Spotify da isteğe bağlı bir şekilde internet ortamlarında yayın akışına lisans ödemeden devam ettiğinin ortaya çıkması akıllarda soru işaretlerine neden oldu. Her ne kadar şu an net bir açıklama gelmese bile ödemeleri yaptıkları süreç içerisinde kaldırılmadan yayın hayatına devam edebilecek. Aksi halde durumun ne olacağını yasalar belirleyecek.

 
Yorumlar