Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Sosyal medyada bir akım tehlikesi daha! KOAH ve hatta felç yapabilir..

Gün geçmiyor ki sosyal medyada tehlike barından yeni saçma bir akımla karşılaşmayalım.. Uyurken burunlarından nefes almak için dudaklarını bant ile yapıştırıp o anları sosyal medyadan akıma dönüştürdüler.. Ancak uzmanların yorumları korkutacak cinsten! Ağzı bantlamanın kalp hastalığı, KOAH ve felç gibi daha ciddi sorunlara davetiye çıkarabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Abone ol
Abone ol 15 Ağustos 2022 23:29

Sosyal medya bilinçli kullanıldığında insanlar için faydalı bir araç ancak bu platformlarda insan sağlığını tehlikeye atan uygulama ve akımlar da yok değil. Ne yazık ki; bu tür uygulamaların sayısı günden güne artıyor. Bunun son örneği adeta çılgınlık...

Akıma dönüştürdüler, sosyal medyada yeni tehlike: Uyurken dudak bantlama

İnsanların sözde 'daha iyi uyumak' için ağızları bantlayarak yatağa girmelerine neden olan yeni sosyal medya trendi, uygulamanın tehlikeli olabileceğini söyleyen uzmanlar tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

Uyurken dudaklarını bantlıyorlar

Sağlık koçu olduğu iddia edilen TikTok kullanıcısı Cory Rodriguez, geçtiğimiz yıl yayınladığı video ile geceleri uyurken ağzını bantladığını bu sayede uyurken burnundan nefes aldığını açıklamıştı.

Rodriguez, söz konusu uygulamanın kendisine horlamada azalma, daha iyi ağız hijyeni ve ağız kuruluğunda azalma gibi faydalar sağladığını iddia ederken söz konusu video 5.7 milyondan fazla kez izlenmiş ve sosyal medyada viral hale gelmişti.

Ağzı bantlama etiketi 24 milyon kez görüntülendi 

Bu yıl yeniden hortlayan akılalmaz trend,sosyal medyanın en çok tartışılan konularından biri haline geldi.

Ağız Bantlama etiketi, TikTok üzerinde 24 milyon kez görüntüleme alırken binlerce kişi ağızlarını bantladıkları fotoğrafları ve videoları sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Doktorlar tepkili: Duyduğum en tehlikeli trendlerden biri

Kullanıcılar kendi aralarında tartışırken, işin uzmanlarından tehlikeli trend için uyarılar peş peşe geldi.

Doktor David Culpepper sosyal medyadaki çılgınlığa tepki göstererek, "Bu bir süredir duyduğum en tehlikeli trendlerden biri ve bunun bir sağlık önerisi olarak savunulmasından oldukça endişeliyim" dedi.

Uyku Vakfı da konuya ilişkin açıklama yaparak insanlarının ağızlarını bantlamalarının dudak ve çevresinde tahrişlere neden olmasının yanı sıra burundan nefes alma güçlüğü nedeni ile uyku bozukluklarına yol açabileceğini belirtti.

Kalp hastalığı KOAH ve felçe davetiye çıkarır

Sosyal medyada 'uyku uzmanı' olarak tanınan James Wilson ise Newsweek'e yaptığı açıklamada burundan nefes almanın faydalarının ağız bantlama risklerine değmediğini vurguladı ve "Ne yazık ki ağız bantlama, burundan nefes almayı teşvik etmenin aşırı bir yolu." dedi.

Wilson açıklamasında "Uyku apnesi, dar burun delikleri ve burun solunumu ile ilgili problemleri olan insanların ağızlarını bantlaması faydadan çok zarar getirir. Bu tür rahatsızlıkları olan insanların ağzını bantlaması kalp hastalığı, KOAH ve felç gibi daha ciddi sorunlara davetiye çıkaracaktır." ifadelerini kullandı.

Tehlikeli yöntemler yerine nefes egzersizleri yapın

Burundan nefes almanın faydaları evrensel olarak kabul edilse de uzmanlar ağız bantlama gibi riskli yöntemler yerine nefes egzersizleri yapılmasını öneriyor.

Yorumlar