Anasayfa /  Teknoloji

Sosyal medyada gündem: Atatürk’ün dış politikadaki nezaketi - İZLE

Son günlerde sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri Mustafa Kemal Atatürk ile İran Şahı Rıza Pehlevi'nin sohbet videosu oldu. İzmir’de kaydedilen görüntüler, 'özlediğimiz zerafet ve nezaket' şeklinde yorumlandı.

Abone ol
Abone ol 24 Mart 2017 13:38

1934 yılında İran Şahı Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret ediyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı kelimeler ve vücut dili ‘doğru politik’ iletişimi anlatıyor. 

İlk Türk Operası

Videoda izlediğimiz sohbetten sonra iki lider Rıza Pehlevi için özel olarak bestelenen operayı izlemeye gitti.

"Ben erim, sen ise büyük komutansın"

Konuşmadan sonra Atatürk'ün, misafiri için sahneye koyulmasını istediği operayı izlemek üzere harekete geçiyorlar... Atatürk, İran Şahı Pehlevi'ye 'Buyrun' diyerek yol gösteriyor. Fakat İran Şahı, Atatürk'e yol gösterir ve şöyle der: 'Hayır, ben erim, sense büyük komutansın.'

Doğunun iki lideri ilk kez bir araya geleceğinden Mustafa Kemal Atatürk ziyareti özel kılmak için bir opera bestelenip sahneye koyulmasını istemiştir. bunun üzerine Ahmet Adnan Saygun Türk – İran mitolojilerinden yararlanarak (daha çok Firdevsi’nin şahnamesinden) kısa bir sürede Özsoy Operası’nı bestelemiştir. Bu opera bestelenip sahneye konulan İlk Türk Operası” olarak tarihte yerini almıştır.

19 haziran 1934 günü Ankara Halkevi’nde Pehlevi’nin şerefine düzenlenen gecede Mustafa Kemal Atatürk ile Rıza Pehlevi özel locada eseri izlemiştir.(Sözcü.com)

İşte o görüntüler:


Yorumlar