Anasayfa /  Sağlık

Sinüzit tedavisi önemli

Sinüzit tedavisi önemli

Abone ol
Abone ol 01 Şubat 2016 15:04

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahi Uzman Op.Dr. Bahadr Baykal, sinüzit ile ilgili önemli bilgiler verdi.  

Op. Dr. Bahadr Baykal, sinüslerin yüz ve kafa kemiklerimizin içerisine yerlemi içi haval boluklar olduunu belirterek "Üst çene kemiinde karlkl iki büyük yanak sinüsü, aln kemii içerisinde bir büyük aln sinüsü, gözlerin arasna yerlemi küçük odacklardan oluan etmoit sinüs  ve kafa tabannda yerlemi bir de derin bir sinüs  bulunmaktadr. Sinüslerin ayr ayr ya da bölgesel olarak sadece bir yüz yarsnda ya da hep birlikte iltihaplanma haline sinüzit denilmektedir” dedi.

Ba ars, burun aknts ve ate gibi belirtilerin yeni balad klinik tablonun akut sinüzit olduunu belirten Op. Dr. Baykal, öyle konutu: “Çou zaman farknda olmayz ama 10-15 günden beri sürmekte olan uzam nezle hali aslnda bir akut sinüzittir. Yllarca tekrarlayan belirtilerle karlayorsak sinüzitin kroniklemi olduu söylenebilir. Akut ve kronik sinüzitte farkl olmakla birlikte genel olarak burun tkankl, burun ve geniz aknts, burundan konuma, koku alma bozukluklar, sk sk nezle grip olma ve bunlarn kolay kolay geçmeyii, özellikle çocuklarda daha fazla olmak üzere inatç öksürükler. Zaman zaman atete olur.” 

Op.Dr. Bahadr Baykal, özellikle yanak sinüsleri (maksiler sinüsler), konumlar nedeniyle üst çene dileri ile yakn ilikide olduunu belirterek unlar söyledi: "Bu bölgedeki dilerden bazlarnn kökleri yanak sinüsünün içine girmi olabilir. Aslnda bu durum bir soruna yol açmaz ancak bu dilerin iltihapland durumlar veya di çekimi sonrasnda sinüzit geliebilir. Eer kökü yanak sinüsünün içinde olan bir di çekilirse, sinüs boluu ile az içerisindeki kirli ortam arasnda balant olacaktr. Oroantral fistül olarak adlandrdmz bu durumda azdaki bakteri sinüs içerisine gider ve sinüzite yol açar. Bu açklk fark edildii anda kapatlmaldr, aksi halde sk tekrarlayan sinüzit ataklar olur. Çocuklar daha sk viral üst solunum yolu infeksiyonlarna yakalandklar için ve sinüsleri henüz tam olarak kendilerini temizleyemedikleri için daha kolay sinüzite yakalanabilir. Ayrca halk arasnda geniz eti denilen adenoid varl ve baz anatomik koul da sinüzit oluumuna zemin hazrlayabilir. Ancak çocuk sinüzitlerini tan koymak, izlemek ve tedavi etmek açsndan erikinlerinkinden farkl olarak ele almak gerekir."

Ülkemizde pek çok konuda olduu gibi sinüzit tedavisinde de alternatif uygulamalar ad altnda yanl eyler yaplabildiini anlatan Baykal, sözlerini öyle sürdürdü: "Örnein, halk arasnda ac kavun denilen bitkinin suyunun, buruna uygulandnda, sinüziti tedavi ettii iddia ediliyor. Benim hastalarmn arasnda da bu bitkiyi kullanan ve uygulama sonras bol miktarda koyu sv aktn söyleyenler var. Halbuki akan sv kesinlikle iltihap deil. Ac kavun burun içindeki tüm dokular kimyasal olarak yakmaktadr. Uygulama sonras akan sv ise iltihap deil, kimyasal olarak yanm dokulardr. Burun dokularn yakarak sinüzit tedavi edilemeyecei gibi, ac kavuna bal alerjik ok ve ölüm riski olmas bu bitkiyi oldukça tehlikeli yapyor. Burun ve sinüs hastalklaryla youn olarak ilgilenen bir hekim olarak bu bitkinin kullanlmasn asla önermiyorum. Yani hastalarmz ka yaparken göz çkarma riskiyle de kar karya kalabilir. lla ki bitkisel tedavi almak isteyen hastalara önerim ekinezya çay olabilir.”

Op. Dr. Bahadr Baykal, sinüzitle ilgili ayrca unlar söyledi: "Sigara içen, alkol kullanan, sürekli kirli havay soluyan ya da kapal ortamlarda çalan bir kiinin hijyen ve yaam koullarn iyiletirmediiniz sürece tek bana tedavi yeterli olmaz. Sinüzit tedavisinde ilk seçenek hemen daima antibiyotiktir. Bazen oldukça uzun süre kullanmak gerekir. Dört hafta aralksz tedavi verdiim hastalarm var. Ancak bu noktada önemli olan tedaviye ara vermemek ve yarm brakmamaktr. Aksi takdirde yeterli fayda görülmez. Eer hastamzn ikayetleri uzun süreli ilaç tedavileri ile geçmiyorsa, ba arlar hayatn olumsuz etkilemeye balamsa sinüzit ameliyatlar tedavide seçenek olarak düünülmelidir. Bazen sinüzit ile birlikte burun kemik erilii ya da burun etlerinin ar büyümesinden olabilir, bu durumda kombine bir yaklamla ayn anda hem burun hem sinüs ameliyat yaplabilir. Günümüzde yeni teknikler tanmlanm olsa bile sinüslerin burun içine açld kanallarn cerrahi olarak endoskop yardmyla özel aletler ile geniletilmesi oldukça yüz güldürücü sonuç verir.”

Haber kaynağına ait sayfanın adresi

http://haber.stargazete.com/sondakika/sinuzit-tedavisi-onemli/haber-1086225    

Yorumlar