Anasayfa /  Yaşam

Sıcak havalarda klima sinüzit ve orta kulak iltihabına davetiye çıkarıyor

Sıcak havalarda klima sinüzit ve orta kulak iltihabına davetiye çıkarıyor

Abone ol
Abone ol 25 Haziran 2016 20:24

Sıcak havalarda klima sinüzit ve orta kulak iltihabına davetiye çıkarıyor

Havaların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle klima kullanma oranı artıyor. Uzmanlar böyle durumlarda sinüzit ve orta kulak iltihabı hastalıklarına dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor. Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği Mersin’de hissedilen sıcaklık 50 dereceyi bulunca sıcaklardan bunalan vatandaşlar evlerinde ve iş yerlerinde klimalarının ayarlarını yükseltmeye başladı. Bulunduğu ortamı serinletmek için kullanılan klimalar insanları serinletirken uzmanlar uyarıyor; uzun süre klimalı ortamda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka ara ara klimayı kapatıp evlerinizi ve işyelerinizi havalandırın.

SICAK HAVALRDA SENTETİK VE PAMUKLU KIYAFETLER TERCİH EDİN

Uzman Doktor Serdar Daysal, sıcak havalarda dışarıda olan insanların sentetik ve pamuklu, yani teri çeken kıyafetler giymesi ve gazlı olmayan soğuk içecekler ile yeşil çay tüketmesi tavsiyesinde bulundu. Hayatı kolaylaştıran klimanın zararlı etkilerinin de bulunduğuna dikkat çeken Doktor Daysal, uzun süreli klimanın çalıştırılmamasını ifade ederek, şu hususlara değindi: “Klimanın solunum yolu enfeksiyonlarından kas eklem rahatsızlıklarına kadar birçok zararı oluyor. Klima çok uzun saatler boyu kullanılmamalı, hava sıcaklığının 21, 22, 26 arasında ayarlanması gerekiyor. Çünkü klima sinüzit, orta kulak iltihabı, boyun tutulmaları gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor." Dr. Daysal, hastane benzeri toplu kullanım alanlarında klimalardan bulaşan hastalıkları ise şöyle sıraladı: “Legionella pinormanisi, yüksek ateş, öksürük, halsizlik gibi hayatı tehdit eden hastalıklar olablilyor.” Klima filtrelerinin 15 günde bir temizlenmesi gerektiğni dile detiren Uzman Doktor Serdar Daysal, klimalı ortamlarda çalışanların da en fazla 8 saatte bir klimaların kapatılması ve ara ara odanın pencere vasıtasıyla havalandırılması uyarısında bulundu.

YAZ AYLARINDAN ÖNCE KLİMA FİLTRELERİNİ TEMİZLEYİN

Uzman Doktor Serdar Daysal, yaz aylarından önce klimaları çalıştırmadan mutlaka içindeki filitrelerin temizlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Klima temizliğinin kullanıcılar tarafından yapılmaması kaydeden Daysal, bu tür detaylı antibakteriyel ve filtre temizliklerinin teknik servisler tarafından yapılması gerektiğini, aksi takdirde hastalıklara davetiye çıkartılacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar