Anasayfa /  Foto Galeri

Serinleyeyim derken sağlığınızı tehlikeye atmayın! İşte serinlemenin 9 püf noktası...

Aşırı sıcaklardan bunaldığımız şu günlerde serinlemek için bir çok yollar başvuruyoruz. Peki serinlerken başvurduğumuz bu yollar sağlığımız için ne kadar güvenli biliyor muyuz? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı serinleyeyim diye yapılan bazı hatalı davranışların hayati tehlikeye yol açabileceğini ve sağlıklı bir şekilde vücudu serinletmenin 9 yolunu anlattı.

Serinleyeyim derken sağlığınızı tehlikeye atmayın! İşte serinlemenin 9 püf noktası... - Sayfa 1

Aşırı sıcaklar; sıvı ve mineral dengesinde istenmeyen değişimler yaparak,  konsantrasyon bozukluğundan baş ağrısı ve baş dönmesine, çarpıntıdan yorgunluk ve nefes almakta zorlanmaya dek bir çok şikayete neden olabilir. Bu nedenle aşırı sıcaktan ve güneş ışınlarından korunmaya çok özen göstermek, sağlıklı korunmaya ve vücudu serin tutmaya yönelik bazı önlemleri almak çok önemlidir. 

Dr. Meltem Batmacı, yazın sağlıklı bir şekilde vücudu serinletmenin 9 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu

Serinleyeyim derken sağlığınızı tehlikeye atmayın! İşte serinlemenin 9 püf noktası... - Sayfa 2

Bu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının!

Aşırı sıcaklar hemen herkesi etkilese de, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, hamileler, çocuklar ve bebekler daha fazla risk altında bulunuyor. Bu nedenle risk grubundaki kişilerin özellikle güneşin çok yoğun olduğu ve dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında dışarıda bulunmaması büyük önem taşıyor. Ortamın mümkünse taze hava ile sürekli havalandırılması, güneşten korunmak için güneşlik, perde ve jaluzilerin kapalı tutulması gerekiyor. 

Serinleyeyim derken sağlığınızı tehlikeye atmayın! İşte serinlemenin 9 püf noktası... - Sayfa 3

Klima kullanırken bu kurallara dikkat edin!

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında imdada yetişen ve adeta kurtarıcı olarak görülen klimanın doğru kullanımı çok önemli. Klimaya doğrudan maruz kalmamak, ortamı aşırı soğutmamak, vücut ısısı yüksekken bir anda soğuğu açmamak, klima temizliğini düzenli olarak yaptırmak olası enfeksiyonlardan korunmak için kritik role sahip. Aksi takdirde bilinçsiz klima kullanımının yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere bazı yaz hastalıklarına çok sık rastlanıyor. 

Serinleyeyim derken sağlığınızı tehlikeye atmayın! İşte serinlemenin 9 püf noktası... - Sayfa 4

Bol sıvı tüketin!

Yazın terleme ve buharlaşma ile birlikte sıvı kayıpları artacağından bol sıvı alımına özen göstermek, kaybedilen sıvıyı çoğunlukla su içerek yerine koymak gerekiyor. Yaz ayında, her gün mutlaka yaklaşık 2.5-3 litre su için. Alkollü içecekler, çay- kahve vb sıvılar suyun yerini tutmayacağı gibi, aksine sıvı kaybını artıracağından böyle bir hataya düşmeyin. Çok soğuk ve buzlu içeceklerden özellikle kaçının. Tuz kaybı da terleme ile birlikte artacağı için bir bardak maden suyu tüketmekte de fayda var.