Anasayfa /  Foto Galeri

Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır

Serebral palsi hastaları, en sık karşımıza çok erken ve çok düşük doğum ağırlığına sahip olan prematüre bebeklerde çıkmaktadır. Bu özelliklerle doğan prematüre bebeklerin birçoğunun beyninde çeşitli kanamalar oluşur. Diğer sık nedeni ise doğum sırasında ve sonrasında olan hipoksi durumudur. Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır? Ayrıntılar haberimizde

Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır - Sayfa 1

Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır

Serebral palsi hastaları, en sık karşımıza çok erken ve çok düşük doğum ağırlığına sahip olan prematüre bebeklerde çıkmaktadır. Bu özelliklerle doğan prematüre bebeklerin birçoğunun beyninde çeşitli kanamalar oluşur. Diğer sık nedeni ise doğum sırasında ve sonrasında olan hipoksi durumudur.

Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır - Sayfa 2

Liv Hospital Çocuk Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tufan Hiçdönmez, beyinde gelişen harabiyet sonucu ortaya çıkan, özellikle prematüre yani erken doğan bebeklerde kendini gösteren bir rahatsızlık olan Serebral palsi hakkında bilgiler verdi.

Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır - Sayfa 3

Serebral palsi nedir?
Serebral palsi beyin felci anlamına gelir. Uluslararası tanımlamada cerebral palsy’nin baş harfleriyle CP şeklinde adlandırılır. Çocuklarda, doğum öncesi bazı olumsuz koşullar, doğum sırasında yaşanan ve doğum sonrası erken dönemde gelişen bazı olumsuzluklar, gelişmekte olan beyinde yapısal harabiyete neden olur. Serebral palsi bu nedenle gelişir. Bir başka deyimle, erken doğmuş ve düşük doğum ağırlıklı bebekler serebral palsi, beyin felci, CP için risk oluşturur.

Serebral palsi nedir? Serebral palsi hangi belirtiler gösterir? Serebral pals tedavi süreci nasıldır - Sayfa 4

Erken doğan bebekler risk altında mı?
Serebral palsi hastaları, en sık karşımıza çok erken ve çok düşük doğum ağırlığına sahip olan prematüre bebeklerde çıkmaktadır. Bu özelliklerle doğan prematüre bebeklerin birçoğunun beyninde çeşitli kanamalar oluşur. Diğer sık nedeni ise doğum sırasında ve sonrasında olan hipoksi durumudur. Hipoksi, beynin çeşitli nedenlerle bir süre oksijensiz kaldığı bir süreci anlatır. Bu istenmeyen bir durumdur. Erken ve düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerdeki kanamalar ve oksijensiz kalma durumuna maruz kalmak bebeklerin beyninde çeşitli bozuklukların gelişmesine neden olur. Bunlar bebek beyninde kalıcı ve yapısal hasarlardır.