Anasayfa /  Ekonomi

Seçim sonuçlarının piyasalara etkisi nasıl oldu? Dolar, euro, altında son durum..

Cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda zafer yüzde 52,16 oy oranı ile mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olurken, seçim sonrası ilk gününde dolar, euro ve altın yükselişlerle başladı.

Abone ol
Abone ol 29 Mayıs 2023 14:24

Türkiye’de milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığına ilişkin seçimler sonuçlandı. Her iki seçimde de AK Parti galip geldi. Milletvekilliğinde Cumhur İttifakı büyük çoğunluğu elde ederken, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,16 oranında oy alarak resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı seçildi. Peki seçim sonrası piyasalarda son durum ne? İşte detaylar..

Dolar ve Euroda son durum ne? 

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününe 19.97’nin üzerinde başladı. Kur şu dakikalarda 20.02 liradan işlem görüyor. Dolar/TL’de gün içerisinde en düşük 19.93, en yüksek ise 20.16 seviyeleri görüldü. Euro ise aynı dakikalarda 21.52 lira ile primli seyrediyor. 

Ons altın cuma günü 2 ayın dibini gördü 

Öte yandan altın fiyatları geçtiğimiz haftayı sert düşüşle tamamladı. Ons altın cuma günü 1936 doları görerek 2 ayın dibini test etti. Ons altın haftalık bazda yüzde 1.5 oranında değer kaybetti. 

Gram altın da geriledi 

Ons altındaki düşüşe bağlı olarak gram altın fiyatı da geçtiğimiz haftayı düşüşle tamamladı. Cuma günü gram altın 1242 liraya kadar geriledikten sonra 1249 liradan kapandı. Haftalık bazda gram altın yatırımcısına yüzde 0.8 oranında kaybettirdi. 

Altın fiyatları

Erdoğan'ın zaferinin ardından altın fiyatları da yükselişlerle başladı. Gram altın yüzde 0,48 yükselişle 1,251 TL'den başlarken, Çeyrek altın 2.046,42 TL'den başladı. 

Cumhuriyet altını alışta 8.631 liradan alıcı bulurken, satışta 9.297 TL'den işlem görüyor. Yarım altın ise yüzde 1,75 yükselişle 4.308 TL'den işlem görmeye başladı.

Borsa İstanbul yükselişle açıldı

Borsa İstanbul'da BIST100 endeksi , Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi sonrasındaki ilk günü yüzde 2,52 yükselişle açtı. 

Bankacılık endeksi yüzde 1,49 yükselişle açılırken banka hisseleri yüzde 1 ile yüzde 3,5 yükselişlerle açıldı. Kamu bankalarında yükseliş yüzde 3'leri aştı. Özel bankalar ise yüzde 1 ila 2 arasında yükseliş sergiledi. 

Holding endeksi yüzde 1,86 yükselişle işlem görürken, Holding hisselerinden Koç Holding 0,13 yükseliş sergilerken, Sabancı Holding yüzde 0.84 yükseliş sergiliyor. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan yaptığı meşhur balkon konuşmasında "Yeni ekonomik atılımlar gerçekleştireceğiz" dedi ve ekledi "Faiz 8.5'a indirildi, enflasyon da inecek. Onlar bizimle yarışamaz. Onlar IMF'nin kapısında nöbet tutarlar" diye konuştu. 

 

 

 

Etiketler dolar euro altın
Yorumlar