Anasayfa /  Politika

İşte 2018 seçimlerinde adayların yaş, eğitim ve cinsiyet dağılımına göre partilerin karnesi

24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili adaylarının demografik bilgileri Yüksek Seçim Kurulu internet sayfasında yayınlandı. TRHABERLER ekibi adayların geçmiş yıllara göre demografik dağılımlarını masaya yatırdı.İşte 2018 seçimlerinde adayların yaş, eğitim ve cinsiyet dağılımına göre partilerin karnesi

Abone ol
Abone ol 21 Haziran 2018 20:29

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce,Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Selahattin Demirtaş ve Doğu Perinçek yarışacak. Milletvekili seçimlerinde ise AK Parti, MHP, CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR katılacak. Öte yandan 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili adaylarının demografik bilgileri Yüksek Seçim Kurulu internet sayfasında yayınlandı. TRHABERLER ekibi adayların geçmiş yıllara göre demografik dağılımlarını masaya yatırdı. Sonuçlar oldukça çarpıcı. İşte partilere göre adayların yaş , eğitim ve cinsiyet dağılımları...

İŞTE PARTİLERİN YAŞ ORTALAMALARI

Milletvekili adaylarının demografik bilgileri Yüksek Seçim Kurulu internet sayfasında yayınlandı. Partiler tarafından gösterilen adayların yaşlarında dikkat çekici gelişmeler olduğu göze çarpıyor.

 

2018 Genel Seçimi’ne katılacak adayların yaşlarına bakıldığında, en yüksek yaş ortalamasının 48.8 ile Vatan Partisi’nde olduğu görülüyor. En genç adaylar ise 37.8 ile Hür Dava Partisi’nde.

Meclis’te halihazırda bulunan partilerin adaylarına bakıldığında Cumhuriyet Halk Partisi’nin 48.1, Halkların Demokratik Partisi’nin 45.6, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 45.5, Milliyetçi Hareket Partisi’nin ise 44.8 yaş ortalamasına sahip olduğu görülüyor. 3 partinin de aday yaş ortalaması önceki seçime göre daha düşük.

Bir önceki seçimle kıyaslandığında diğer birçok partinin de aday yaş ortalamasının düştüğü görülüyor. En belirgin gençleşme, adaylarının yaş ortalaması önceki seçime kıyasla %12.2 düşen Vatan Partisi.





TBMM GENÇLEŞECEK





Tüm yaş gruplarındaki aday sayıları sıralandığında gençleşme daha belirgin bir şekilde göze çarpıyor.











Yaş gruplarına bakıldığında en çok adayın 40-49 yaş grubunda bulunduğu görülüyor. Geçtiğimiz seçim en çok aday 50-59 yaş grubunda yer alıyordu. Buradan hareketle adayların genel anlamda gençleştiğini söylemek mümkün.





GENÇLERİN SİYASETTEKİ PAYI ARTIYOR









Gençleşmenin bir diğer göstergesi de 18-29 yaş aralığındaki aday sayısı. Geçtiğimiz seçim tüm adaylar içinde %6.69’luk paya sahip olan bu genç grup, bu seçimde payını %13,89’a çıkardı. Bir diğer deyişle siyaset için genç olarak tanımlanabilecek adayların geneldeki oranı bu seçimde 2 katına çıktı.





En az adayın yer aldığı 70+ yaş grubunda tüm partilerden toplam 62 aday var, bu adayların da yarısına yakını Vatan Partisi’nden. Geçtiğimiz seçim aynı grupta 155 aday bulunuyordu. Bu da siyasetteki gençleşmenin başka bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.







SİYASİ PARTİLERİN EĞİTİM KARNESİ





2018 Genel Seçimi’ne katılacak adayların cinsiyet oranları ve eğitim durumları konusunda dikkat çekici gelişmeler olduğunu gösterdi.









Açıklanan verilerden bir diğeri ise adayların eğitim durumları oldu. Üniversite diplomasının gerekli olup olmadığı konusunda muhalefet partileri ile sıkça tartışmaya giren, daha önce “eğitim seviyesi arttıkça partinin hitap ettiği alanın daraldığı” açıklaması ile gündeme gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) adaylarının eğitim seviyesi, diğer partilere kıyasla daha yüksek. Verilere göre AK Parti adayları arasında yüksek öğretim diploması olanların oranı %89. Aynı parti adayları arasında ilk öğretim mezunlarının oranı ise sadece binde 5.

Adaylarının eğitim durumları açısından ikinci sıradaki İYİ Parti’de yüksek öğretim mezun oranı %81, ilk öğretim mezunlarının oranı ise %2. Yüksek öğretim diploması sahibi aday sayısı orta öğretim mezunu adaylarının sayısından düşük tek parti olan HÜDAPAR. Bu partide orta öğretim oranı %57 iken, yüksek öğretim oranı %24, ilk öğretim oranı ise %19.









Partilerin adaylarının öğrenim durumlarındaki değişime bakıldığında Vatan Partisi’nin adayları arasında ilk öğretim diploması sahibi olanların oranında %48,3’lük bir artış olduğu görülüyor. Konunun diğer ucunda, yüksek öğretim diploması sahibi adaylarındaki %16,6’lık artışla SP birinci sırada. Bunlara paralel olarak Vatan Partisi adayları arasında yüksek öğretim diploması sahibi olanlarda %12,6; SP adayları arasında ilk öğretim diploması sahibi olanlarda %19 oranında düşüş görülüyor.

Bu veriler, partilerin kendi iç dinamiklerindeki değişimleri ortaya koysa da, adayların cinsiyet oranlarında olduğu gibi eğitim durumlarının da Meclis’e nasıl yansıyacağı konusunda kesin bir kanıya varmak mümkün değil.





KADIN MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ ORANİ YİNE DÜŞTÜ

Milletvekili adaylarının demografik bilgileri Yüksek Seçim Kurulu internet sayfasında yayınlandı. Veriler adayların cinsiyet oranları ve eğitim durumları konusunda dikkat çekici gelişmeler olduğunu gösterdi.

Seçim sürecinde olduğumuz 27. Dönem milletvekili adaylarının cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadın adayların en yoğun oranda bulunduğu partinin Halkların Demokrasi Partisi (HDP) olduğu görüldü. 27. Dönem seçimlerine %38,2 oranında kadın adayla katılacak parti, önceki iki dönemde de bu konuda birinci sırada yer aldı. 25’inci Dönem seçimlerine %45,3; 26. Dönem seçimlerine ise %42,5 kadın adayla giren HDP’de kadın aday oranında bir düşüş olduğu, erkek aday oranında %17,4’lük bir yükseliş olduğu dikkat çekti.









Kadın aday yoğunluğu konusunda önceki iki dönem Vatan Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından takip edilen HDP’yi bu dönem yeni bir oluşum olarak politika sahnesine çıkmış olan İYİ Parti takip etti. Listeye ikinci sıradan giriş yapan ve Genel Başkanı yanında Cumhurbaşkanı adayı da bir kadın olan İYİ Parti’nin kadın aday oranı %26,5 oldu. Bu durumun Meclise nasıl yansıyacağı, bu oranın gelecek seçimlerde yükselip yükselmeyeceği de merak konusu.





Erkek aday oranlarının yüksekliği konusunda da 27. Dönem seçimlerinde bir değişim yaşandı. Önceki üç dönemde (bağımsız adaylar hariç tutulduğunda) erkek aday yoğunluğu oranıyla birinci sırada olan Saadet Partisi (SP), bu dönem sırasını Hür Dava Partisi’ne (HÜDAPAR) bıraktı. Milletvekili adaylarının %92,5’ini erkeklerin oluşturduğu HÜDAPAR’ı SP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) takip ediyor.

Geçtiğimiz dönem adaylarının %94,9’u erkek olan SP’de bu oranın %88,3’e düşmesi de önemli bir değişim olarak değerlendiriliyor. Bu durum SP’nin kadın aday oranına %150’lik bir artış olarak yansıdı.

Genele baktığımızda 27. Dönem milletvekili adaylarının %20,5’inin kadın olduğu, bu oranın önceki iki seçimden düşük kaldığı görülüyor. Kadın aday yüzdeleri 25. Dönemde %27,6’yken, 26. Dönemde %23,7’ye düşmüştü. Düşüş trendi sürüyor. Ancak partiler arasında kadın aday oranları da değiştiği için aday yüzdelerinin Meclise aynı şekilde yansıyacağını söylemek mümkün değil.








Yorumlar