Anasayfa /  Ekonomi

Satılık Okul İlanlarında Artış

Artan hayat pahalılığı ve üniversite mezunlarındaki yüksek işsizlik oranı özel eğitime olan ilgiyi azalttı. Bunu takiben kira ve öğretmen maaşlarını karşılayamayan özel eğitim kurumu sahipleri çareyi okul binalarını satışa çıkarmakla buldu. Hatta bu ilanların içinde okul binasını içindeki öğrencileriyle birlikte devretmeyi teklif edenler bile var.

Abone ol
Abone ol 09 Temmuz 2023 09:08

İlk ve ortaöğretim kurumlarının tatil dönemine girmesiyle birlikte emlak siteleri, satılık özel okul ilanlarıyla dolmaya başladı. Bu ilanların büyük bir kısmını, yeni açılan küçük kolejler oluştururken, bazıları ise franchise olarak faaliyet gösteren zincir okulların isim haklarını alanlara ait. İlanlarda bazen sadece okul binasının satıldığı belirtilirken, bazı ilanlarda ise "Alıcı tercih ederse kiracı devam edebilir" gibi seçenekler sunuluyor. Şaşırtıcı bir şekilde, öğrencileriyle birlikte okullarını satışa çıkaranlar dahi bulunuyor. Bu durumda, kapanan veya sahibi değişen okulların öğrencileri ve aileleri, ne yapacakları konusunda endişe içindeler. Okullar, öğrenciler için alternatif sunmadığı için durum daha da zorlaşıyor. Bu belirsizlik nedeniyle, öğrenciler ve aileleri ne yapacaklarını bilmiyor.

'Artık Kazandırmıyor.'

Okullarını satışa çıkaranlara neden sattıklarını sorduk. Büyük çoğunluğu eğitimin eskisi kadar kazançlı olmadığı için bıraktığını söyledi. Örneğin Ankara’da özel okulunu satışa çıkaran Müslüm Taşdan “Eğitim artık eskisi kadar kazandırmıyor. Özel okulculuk yapmak şu an çok masraflı. Öğrenci sayısı azaldı. Bu kadar yorulduğumuza değmiyor, çok ciddi sorumluluk gerektiriyor. Şu an pek ilgi yok, binayı alıp farklı işler yapmak istiyorlar” dedi.

Gebze’deki okul binasını satışa çıkaran Özkan H. ise “Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle bırakıyorum. Eskiden devlet teşvikleri iyiydi. Ama şimdi bir cazibesi kalmadı. Öğretmen maaşları, personel giderleri yüksek. Öğrencilerden aldığımız paralarla bunları karşılamamız mümkün olamaz hale geldi. Özellikle dershane yapmak isteyenler arıyor” diye konuştu.

Öğrencileriyle Birlikte Satışa Çıkan Okullar

Emlak sitelerinde özellikle son bir ayda çok sayıda ilan girilmiş durumda. Bazı ilanlarda okulların isimleri gizlenirken bazılarında ise okula ait tüm bilgiler yer alıyor. Öğrencileriyle birlikte devredilecek çok sayıda okul da var. O ilanlardan bazıları şöyle: 

Satılık okul binası 7 katlı 1000 öğrenci kapasiteli. 

K12 okul 300 aktif öğrenci. 

İçerisinde kiracısı var, uluslararası eğitim veriliyor. E-5’e sadece 700 metre mesafede, yarı olimpik yüzme havuzlu. 

Türkiye çapında şubeli, 120.000 TL kiracılı bina. 

Özel okul kiracılı ticari her işe uygun bina. 

Kurumsal özel okul kiracı olarak bulunmaktadır. Alıcı tercih ederse, kiracı devam edebilir.

Yorumlar