Anasayfa /  Foto Galeri

Şangay Beşlisi nedir, ne zaman kuruldu? Şangay Beşlisi bilinmeyenleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Putin'in davetlisi olarak Özbekistan’daki Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılacak. Gündeme gelen Şangay Beşlisi hakkında merak edilen, "Şangay Beşlisi nedir, ne zaman kuruldu? Şangay Beşlisi üyeleri hangi ülkeler, Türkiye aralarına katılacak mı?" sorularının yanıtlarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Şangay Beşlisi nedir, ne zaman kuruldu? Şangay Beşlisi bilinmeyenleri - Sayfa 1

Şanghay İşbirliği Örgütü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra gündem oldu. Vatandaşlar arama motorlarında, "Şangay Beşlisi nedir, ne zaman kuruldu? Şangay Beşlisi üyeleri hangi ülkeler, Türkiye aralarına katılacak mı?" sorularının yanıtlarını arıyor. İşte detaylar...

Şangay Beşlisi nedir, ne zaman kuruldu? Şangay Beşlisi bilinmeyenleri - Sayfa 2

ŞANGHAY BEŞLİSİ NEDİR?

Gündemde yer alan Şanghay Beşlisi, Avrasya coğrafyasının yaklaşık yüzde 60’ını, dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 30’undan fazlasını kapsayan bir örgüttür.

Şangay Beşlisi nedir, ne zaman kuruldu? Şangay Beşlisi bilinmeyenleri - Sayfa 3

TÜRKİYE VE ŞANGHAY ÖRGÜTÜ ARASINDAKİ BAĞLANTI NE?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay örgütü ile 2005 yılından beri ilgilendiğini Kazakistan ziyaretinde anlatmıştı. Cumhurbaşkanı konu ile alakalı,Putin'e  "Zaman zaman bize takılıyorsun, dedim Putin’e. AB’nde ne işin var diyorsun… O zaman ben de şimdi size takılayım. Hadi gelin bizi Şanghay Beşlisi’ne dahil edin, biz de AB’ni gözden geçirelim, şeklinde kendisine bir latife yaptım.” cümlelerini kurduğunu belirtmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya şu ifadelerle son noktayı koydu, "Çok açık ve samimi söyleyeyim, bizim için aslında AB sürecini unutmak, kaybetmek diye bir şey söz konusu değil. Ama Türkiye’nin, çıkarları doğrultusunda her masada yeri olması gerektiğini düşünüyoruz.”