Anasayfa /  Güncel

Samanyolu'nun merkezinde kara delik keşfedildi

Samanyolu'nun merkezinde kara delik keşfedildi

Abone ol
Abone ol 21 Ocak 2016 20:32

Japonya'daki Keio Üniversitesi'nden araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinin yakınlarında büyük bir kara delik keşfetti. Neboyama 45-m Radyo Teleskobu kullanılarak bulunan kara deliğin, Güneş'ten yaklaşık 100 bin kat daha fazla küteleye sahip olduğu belirtildi. Samanyolu'nun merkezinden yalnızca 200 ışık yılı uzaklıkta olan kara delik, Dünya'ya en yakın kara deliklerden biri olma özelliğini taşıyor.

Kara deliği keşfeden araştırma ekibinin lideri Tomoharu Oka, "orta kütleli" olarak tanımladığı kara deliğin, galaksilerin merkezinde bulunduğu tahmin edilen "süper kütleli kara delik"lerin nasıl oluştuğunu anlamada anahtar role sahip olduğunu belirtiyor.

Kara delik keşfinde yeni yöntem

Bu keşfin en önemli yanlarından biri de kara deliği keşfetmekte kullanılan yöntem. Kara delikler, radyo teleskopları tarafından x ışını taramasıyla saptanabiliyor. Ancak sadece Samanyolu'nda yaklaşık 100 milyon kara delik olduğu tahmin edilebilmesine rağmen, şu ana kadar tespit edilen kara delik sayısı onlarla ifade ediliyor. Kara deliklerin çoğunun "karanlık" olduğu ve bu yüzden herhangi bir dalgaboyunda doğrudan gözlenmesinin zor olduğu belirtiliyor. Keio Üniversitesi ekibi ise keşfi gaz kütlelerinin hareketlerini gözlemleyerek yaptı.

Prof. Oka, "Gaz hareketlerinin radyo teleskoplar ile incelenmesi, kara deliklerin keşfedilmesinde tamamlayıcı bir ole sahip olabilir. Önümüzdeki yıllarda tespit edilen kara delik sayısı dramatik biçimde artabilir" diyor.

Yorumlar