Anasayfa /  Sağlık

Keten tohumu yağı mucizesi

Keten tohumu yağının bilinmeyen faydaları

Abone ol
Abone ol 27 Mart 2017 12:27

Keten Tohumu Yağı, yüksek oranda doymamış, fazla olmasa da doymuş yağ, bolca potasyum, ufak miktarda magnezyum, çinko ve birçok değişik vitaminler içerir. 100 gr keten tohumu yağı içeriğinde 13, 4 mg E vitamini barındırır. Mevcut olan N-3 yağ asidi miktarı omega – 6’ nın yaklaşık 4 katı kadardır.

Bitkisel östrojen olarak bilinen lignanların en fazla bulunduğu keten tohumu, diyetisyenler tarafından oldukça sık önerilir. Keten tohumunda bulunan lignanlar, hormonlarla ilgili kanser çeşitlerinde örneğin prostat,  göğüs vb. kanser türlerinde seks hormonlarına baskı yaparak kansere karşı bir nevi koruma sağlar. Ayrıca tümör hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini durdurur ve yeniden bir hücre oluşmaması ve var olan hücrenin büyümemesini sağlayarak kanser riskini azaltır.

Keten tohumunun dış yüzünde selüloz tabakası bulunması nedeni ile direkt olarak kullanıldığında insan vücudun da selülozu eritecek ve parçalayacak enzim bulunmadığından dolayı içerisindeki birçok yararlı maddelerden kullanan kişiler yeterince fayda sağlayamaz. Bu nedenden dolayı soğuk olarak preslenen keten tohumu yağını natürel olarak tüketilmesinin çok daha faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Beslenme uzmanlarına göre gerekli olan yağ asidini dengede tutmak için, kullanılan temel yağları doymamış yağ oranı yüksek olan soğuk sıkım olarak bilinen zeytinyağı tercih edilmeli. Doymuş yağ asit oranı fazla olan (hidrojene) trans yağları en aza indirilmeli. Tahıl ürünlerini özellikle ekmeğe bağımlılığı en aza indirilmeli ve sıklıkla yapraklı sebzeler tercih ederek mutfaklara keton tohumu yağı takviyesinde bulunulmalıdır.

Keten tohumu yağı, içinde bulundurduğu alfa-linolenik asit (N-3 yağ asitlerinin en önemlisidir) ve bu nedenle gıdaların en zenginidir. Alfa –linolenik asidin belli bir bölümü vücutta uzun halkalar N-3 yağ asitleri EPA ve de DHA dönüşerek yüksek tansiyonu dengeler ve iyi kollestrolü yükseltir. Kanda meydana gelen pıhtılaşmayı azaltır, özellikle alfa- linolenik asidin kronik kalp hastalığı oluşumunu azalttığı bilimsel kanıtlanmıştır.

Bu durumda mutfaklarda keten tohumu yağına yer verilerek rahatlıkla hamur işlerinde, salatalarda, tatlılarda, çorbalarda, sebzelerde ve her çeşit yemeklerde sağlıklı bir şekilde kullanılmalıdır. Keten tohumu yağının tüketimi anında yüksek ısıya maruz bırakılmaması gerekmektedir. Bu nedenle kullanım esnasında salatalarda ve hazırlanan yemeklerde pişirildikten sonra ilave edilmelidir.

Keten Tohumu Yağı, Cilt Ve Gut Hastalıklarına Karşı Koruma Sağlar:

Keten tohumu yağı, cilt rahatsızlıklarında yalnızca eklemlerde bulunan iltihabı azaltmanın yanı sıra bu rahatsızlığın sebep olduğu kolesterol seviyesini düşürür. Keten tohumu yağı gut rahatsızlığından dolayı meydana gelen şişlikleri ve eklem ağrılarını giderir.

Keten Tohumu Yağı, Sedef Egzama Ve Akne Rahatsızlıklarına İyi Gelir:

Keten tohumu yağı içerisinde bulundurduğu yağ asidinin ciltte onarıcı ve iyileştirici etkisi bulunduğu bilinmektedir.







Sedef hastalığı, kırmızı lekeler ve benzeri deri rahatsızlıkları keten tohumu yağında bulunan EFA’NIN antinflamatuar etkilerine fazla direnemeyerek kaybolurlar. Bunların yanı sıra keten tohumu yağı güneş yanıkları tedavisinde kullanıldığında hızlı bir iyileştirme sağladığı bilinmektedir.





Keten Tohumu Yağı, Tırnakları Ve Saçları Besler:

Keten tohumu yağı, içerisinde bol miktarda barındırdığı omega-3 yağ asitlerinin tırnakların ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasında etkili olduğu gözlenmiştir.

Keten Tohumu Yağı, Kanser Oluşumunu En Aza İndirir ve Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir:

Keten tohumu yağı bünyesinde bulundurduğu lignanların kolon, prostat, göğüs ve cilt kanserlerine karşı bir koruma sağladığına inanılmaktadır.

Keten Tohumu Yağı, Kadın Kısırlığı Ve Menopoz Rahatsızlığını Tedavi Eder:

Keten tohumu yağı, içeriğinde var olan hormon düzenleyici bitki östrojenleri ve ligmanlar, kadınlarda progesteron ve östrojen seviyesini dengede tutmaya yardımcı olarak menopoz da ve adet sorunlarının çözümünde oldukça faydalıdır. Keten tohumu yağı kadınlarda görülen kısırlık rahatsızlıklarında rahim fonksiyonlarını güçlendirerek kısırlık nedenlerini yok edici bir etkiye sahiptir.

Keten Tohumu Yağının Bilindik Bazı Yararları:





Mide ve bağırsaklarda meydana gelen bazı rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.




Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığa karşı önleyicidir.




Kan şekerini dengede tutar.




Hafızayı güçlendirir.




Öksürüğü giderir.




Romatizma hastalıklarını önler.




Sinir sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirir.




Solunum yolu rahatsızlıklarında olumlu etki sağlar.




Yaşlılığa bağlı meydana gelen dikkat bozukluklarına iyi gelir.




Kısırlık, prostat ve iktidarsızlığa iyi gelir.




Diş eti, ağız boşluğu ve boğaz hastalıklarında gargara yapılarak kullanılır.




Ruhsal ve sinirsel bozukluklara oldukça iyi gelir.




Kalp damar rahatsızlıklarından korur.




Yüksek tansiyonu dengeleyerek düşürür.




Kemikleri güçlendirir ve menopoz döneminde oldukça etkilidir.




Haricen oluşan yaraların iyileşmesinde çabuk etki sağlar.




El ve ayaklarda meydana gelen nasırlara kompres yapılarak uygulanır.




Konsantrasyon kayıplarına karşı iyi sonuçlar verir.




Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.




Yorumlar