Anasayfa /  Foto Galeri

Sağlık Bakanlığı açıkladı! İşte Aşıda 15 kural

Sağlık Bakanlığı, aşı için 15 çok önemli kuralı açıkladı. Hamileler, emzirme dönemindekiler, kanamalı hastalığı, epilepsisi olanlar, yaşlılar için aşı kullanımı ve yan etkiler hakkında çok önemli bilgiler...

Sağlık Bakanlığı açıkladı! İşte Aşıda 15 kural - Sayfa 1

Sağlıkçılardan sonra vatandaşa uygulanacak aşının kapsamına, hamileler ve emziren anneler de talep etmeleri halinde dahil edilecek. Sağlık Bakanlığı, COVID-19 aşısının uygulama kurallarına da açıklık getirdi. Hürriyet'in derlediği haberde aşı için bakanlık tarafından koyulan 15 maddelik yol haritasına yer verildi.

Sağlık Bakanlığı açıkladı! İşte Aşıda 15 kural - Sayfa 2

Aşı hangi koldan yapılır?

1- İstenmeyen etki takibi için (daha çok sağ el kullanıldığından dolayı) aşı tercihen sol koldan yapılacak.

2- Kuduz ve tetanos aşısı gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığı bırakılmaksızın uygulanabilecek.

3- İnaktif COVID-19 aşılaması ile canlı aşılar arasında öncesinde ve sonrasında en az 4 hafta süre bırakılacak.

Sağlık Bakanlığı açıkladı! İşte Aşıda 15 kural - Sayfa 3

15 dakika bekleme süresi

4- Aşı, kişiye oturur durumdayken uygulanacak. Aşı sonrası kişi 15 dakika süreyle sağlık tesisinde bekleyecek.

5- COVID-19 aşısı ikinci bir talimata kadar hastalığı geçiren ya da aşı uygulamasından 10 gün önce doğrulanmış bir COVID-19 vakası ile teması olan kişilere uygulanmayacak.

Sağlık Bakanlığı açıkladı! İşte Aşıda 15 kural - Sayfa 4

Hamilelik ve emzirme döneminde aşı

6- Gebelikte inaktif pandemik COVID-19 aşısının uygulamasına ilişkin veri bulunmuyor. COVID-19 hastalığını ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabilecek. Ancak hamileliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilecek.

7- Emzirme döneminde CoronaVac aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmuyor. Hastalığı ağır geçirme riski yüksek olan emzirenlere, kendi istekleri halinde uygulanabilecek.