Anasayfa /  Dünya

Reza Zarrab'ın yeni avukatı, Savcı Bharara’nın arkadaşı oldu!

Reza Zarrab'ın yeni avukatı, Savcı Bharara’nın arkadaşı oldu!

Abone ol
Abone ol 01 Temmuz 2016 04:54

‘Karapara aklama’ ve ‘dolandırıcılık’ gibi suçlamalarla ABD’de tutuklanan İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab, kendisini tutuklatan Savcı Preet Bharara’nın en yakın arkadaşlarından Viet Dinh’i avukat olarak tuttu.

Amerikan New York Times gazetesi muhabiri Benjamin Weiser’e göre Viet Dinh, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Bharara için “Kolejden beri en iyi arkadaşım” ifadesini kullandı.

Bharara ve Dinh, Harvard mezunu. Vietnam doğumlu Dinh’in şirketi Bancroft, temyiz kararları uzmanı. Dinh, Başkan Bush döneminde 2001-2003 yıllarında adalet bakan yardımcılığı yapmıştı. Reza Zarrab, 6 Eylül’de yeniden yargıç karşısına çıkacak.

Reza Zarrab (Rıza Sarraf) ABD'nin Miami kentinde tutuklandı.17 -25 Aralık operasyonuyla ismi kamuoyu gündemine gelen iş adamı Reza Zarrap ( Rıza Sarraf ) kimdir?

Reza İran asıllı işadamı Reza Zarrab ya da bilinen diğer adıyla Rıza Sarraf ABD’nin Miami kentinde İran hükümetine yönelik yaptırımlardan kaçmak için yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı gerekçesiyle tutuklandı. Reza Zarrab'ın tutuklanması gündeme bomba gibi düştü. Şarkıcı Ebru Gündeş'le yaptığı sansasyonel evlilikle de tanınan Reza Zarrab (Rıza Sarraf) için 75 yıl hapis isteniyor. Peki Reza Zarrab kimdir?

Reza Zarrab'ın tutuklanması gündeme bomba gibi düştü .ABD'nin Miami kentinde tutuklanan Reza Zarrab için 75 yıl hapis isteniyor. Reza Zarrab, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından Miami’de tutuklandı. Savcılık Zarrab için 75 yıl hapis istedi.

En çok merak edilen konulardan biri de Ebru Gündeş'in eşinin yanında olup olmadığıydı. Gündeş'in avukatı konuya açıklık getirdi.

Ebru Gündeş'in avukatın Şeyda yıldırım konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Gözaltına alma uçaktan indiği sırada yapıldı. Ebru Gündeş de eşinin yanındaydı. Şu anda kendisi hala Miami'de."

Öte yandan ünlü sanatçının Instagram hesabından son olarak dün Aşık Veysel için "Büyük Usta'yı saygı ve rahmetle anıyoruz..." mesajı paylaşıldı. Bu mesajların sosyal medya ekibi tarafından paylaşıldığı öğrenildi.

İran asıllı işadamı Reza Zarrab, İran’a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak ve yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karışmak suçlamasıyla ABD’nin Miami kentinde iki İranlı’yla birlikte tutuklandı.

FBI yakaladı

Anadolu Ajansı, Reuters ve El Cezire Türk’ün haberlerine göre, savcılık her üç zanlı için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve kara para aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

FBI’ın cumartesi günü gözaltına aldığı iddia edilen Zarrab’ın dün Miami’de hakim karşısına çıkarıldığı öğrenildi. Savcı, Zarrab’ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde kara para akladılar” dedi.

RIZA ZARRAB (RIZA SARRAF) KİMDİR?

12 Eylül 1983 yılı İran doğumlu Rıza Sarraf, Türkiye’ de yaşamını sürdüren İranlı iş adamıdır. Yaşamını Dubai’de ailesiyle sürdürmüş daha sonra asıl adı Reza Zarrab olan iş adamı adını Türkleştirerek Rıza Sarraf olarak değiştirmiştir. 1997 yılında kurulan Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmalarıyla beraber Dubai’ de para piyasalarında faaliyet göstererek iş yaşamına başlamıştır. Yirmi yaşından sonra Türkiye’ ye gelerek hayatını sürdüren Rıza Sarraf, ayrıca şarkı sözü yazarak müzik dünyasına adım atmıştır.

Altın piyasasında faaliyet gösteren Royal Holding'in alt firması olan Durak Döviz bürosunun sahibi Zarrab, şoförü ve yardımcısı Turgut Happani'nin Atatürk Havalimanı’nda kaçakçılık suçlamasından gözaltına alınmasının ardından Safir Altın Ticaret Limited adlı firmayı kurarak altın piyasasındaki faaliyetlerini yürüttü. Safir Altın Ticaret, 2012 yılında Türkiye’nin 12milyon dolarlık altın ihracatının yüzde 46’sını tek başına gerçekleştirdi.

17 ARALIK SORUŞTURMASI

Rıza Sarraf, 17 Aralık 2013 tarihinde üç bakan oğluyla birlikte rüşvet ve kaçakçılık yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. 21 Aralık tarihinde mahkeme Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan ile birlikte tutuklanmasına karar verdi. 28 Şubat 2014'te alınan bir kararla kendisi ve aynı operasyonda gözaltına alınan bakan çocukları tahliye edildi.

19 Mart 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde banka sahtekarlığı ve kara para aklamanın yanı sıra ABD'nin İran'a yönelik ambargosunu delmek suçlaması ile tutuklandı. Sarraf'ın 75 yıl hapsi isteniyor.

İçişleri Bakanlığının talimatı ile vatandaşlık dosyası hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararıyla babası Hossein (Hüseyin), ağabeyi Mohammad Zarrab (Can Sarraf) ve şirket çalışanı İran uyruklu Arash Mıandoabchıan (Aras Serdar) ile birlikte "istisnai kişiler" sınıfından faydalanarak Mayıs-Kasım 2013 Türk vatandaşı oldu.Uluslararası para ve altın takasçılığı ile ilgili haberler nedeniyle sık sık basının gündemine geldi.

İran asıllı işadamı Reza Zarrab

(Rıza Sarraf)

ABD’nin Miami kentinde İran hükümetine yönelik yaptırımlardan kaçmak için yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı gerekçesiyle tutuklandı. Reza Zarrab

(Rıza Sarraf)

için 75 yıl hapis isteniyor. Peki Rıza Sarraf kimdir? Ayrıntılar haberimizde...

YÜZ MİLYONLARCA DOLAR SAHTECİLİK

Tutuklama açıklamasını New York'un büyük davaları takip eden yıldız başsavcısı Preet Bharara, ulusal güvenlik konularından sorumlu

Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin

ve

FBI Bölge Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez

yaptı. Zarrab,

(33)

ve iki İran vatandaşı

Kamelia Cemşidi

(29)

ile

Hüseyin Necafzade'n

in (65) İran hükümetinin yararına olacak biçimde sahtekârlık yaparak yüz milyonlarca dolarlık bankacılık işlemi yürütükleri iddia edildi. Davada, savcılık her üç şüpheli için ABD'yi dolandırmaktan 5 yıl, İran'a yaptırımları ihlalden 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapara aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam

75'er

yıl hapis istedi.

TÜRKİYE’DEKİ ŞİRKETLERİ LİSTEDE

Zarrab’ın bu ağa bağlı Türkiye’deki şirketleri ise

Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Exchange, Al Nafees Exchange, Royal Emerald Investments; Asi Kıymetli Madenler Turizm, ECB Kuyumculuk, Güneş General Trading LLC

olarak iddianamede sıralandı.

BÜYÜKLERİN KÂBUSU

Başsavcı Preet Bharara, ABD’li politikacılar, uluslararası silah tüccarları, Wall Street yöneticileri ve hatta diplomatlara karşı açtığı davalarla ün yaptı. ABD’deki dört büyük bankayı mahkum ettiren ya da uzlaşmaya zorlayan Bharara, 2012 yılında Bank Of America’yı mortgage usulsüzlüğü ile hükümeti dolandırmakla suçladı. 1 milyar dolarlık tazminat talebiyle dikkat çeken davada, ilk kez bir banka ekonomik krizdeki rolü nedeniyle mahkum edildi. Açtığı yolsuzluk davalarıyla New York’lu politikacıların kabusuna dönüşen Bharara, New York’taki Hindistan Başkonsolos Yardımcısı Devyani Khobragade’ye açtığı dava nedeniyle iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu.    

Etiketler savcı
Yorumlar