Anasayfa /  Yaşam

Restoran sektöründe cinsel taciz iddiaları

Erkek egemen, eğitimsizliğin kol gezdiği, küfrün normal kabul edildiği, mobbing olaylarının sorun bile kabul edilmediği restoran sektöründe cinsel taciz iddialarının bu kadar şaşkınlık yaratması, suyun akışına aykırı. Sistem bunu besliyor ve daha da acısı herkes bunun bal gibi farkında...

Abone ol
Abone ol 17 Aralık 2017 20:28

Gastronomi dünyası feci şekilde karışmış durumda. Bu âlemin iki önemli figürü hakkında aynı hafta içerisinde çok ağır cinsel taciz suçlamaları basına yansıdı. Biri Mario Batali, diğeri Ken Friedman... Mario Batali, ABD’nin en popüler şeflerinin başında geliyor. “The Chew” isimli televizyon programının yanı sıra, 24 farklı restoranın sahibi ve şefi. Ken Friedman ise tanınmış bir restoran işletmecisi. Michelin yıldızlı “Spotted Pig” de dahil olmak üzere ABD’de yedi farklı restoranın ortağı ve işletmecisi.

Taciz haberlerinin ardından hem Batali hem de Friedman yaptıklarından dolayı üzgün ve pişman olduklarını açıklayan özür metinleri yayınladı.

HT Pazar'dan Murat Bozok Restoran sektöründe cinsel taciz iddialarını yazdı.

Ortağı oldukları restoranlar maddi olarak sorun yaşamasın diye de aktif görevlerini bıraktıklarını açıkladılar. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki birçok restoranda çalışmış birisi olarak haberleri ilk okuduğumda hiç şaşırmadım doğrusu. Cinsel tacize maruz kalanlar için içimi derin bir üzüntü kapladı. Aralarında Batali ve Friedman’ın yakın arkadaşı olan birçok şef, sosyal medyalarında olayı ağır şekilde kınayan mesajlar yayınladı. Onların da bu duruma şaşırdıklarını hiç düşünmüyorum. Pozisyonları icabı bu şekilde tepki verdiklerini düşünüyorum.

SİSTEM, TACİZ VE MOBBİNGİ BESLİYOR

Yaptıkları yemeklere veya işlettikleri restoranlara büyük hayranlık duyduğum birçok kişinin tanıştıktan sonra nasıl bir hayal kırıklığı olduğuna yüzlerce kere şahit olduğum için hiç şaşırmadım. Koskoca şeflerin, mesleklerinde zirveye ulaştıklarında nasıl bir güç zehirlenmesi içine girdiklerini defalarca gözlerimle gördüm. Bu cinsel taciz olayından sonra bazı şeflerin “İçimizdeki kötü yumurtaları ayıklamalıyız” tarzındaki açıklamaları o yüzden beni irite etti. Çünkü asıl sorun kişilerde değil. Sorun, bu tarz insanların tepelere çıkmasına kolaylıkla müsaade eden sistemde. Erkek egemen, eğitimsizliğin kol gezdiği, küfrün normal kabul edildiği, mobbing olaylarının sorun bile kabul edilmediği restoran sektöründe, cinsel taciz iddiaları- nın bu kadar şaşkınlık yaratması, suyun akışına aykırı. Sistem bunu besliyor ve daha da acısı herkes bunun bal gibi farkında.

Bu haberler sonrası içimi daha çok acıtansa restoran işletmecisi Friedman’ın ortağı olan şef April Bloomfield’in açıklamaları oldu. Bloomfield, ortağı ile iş bölü- müne gittiklerini, kendisinin mutfaklardan, Friedman’ın ise salon kısmından sorumlu olduğunu söyledi. Restoranda çalışan ve Friedman tarafından cinsel tacize uğrayan çalışanlar ise yaptıkları suç- lamalarda, konuyu defalarca şef April’e anlattıklarını açıkladıklarında, April Bloomfield taciz olaylarına karşı yeteri kadar duyarlı davranmadığından dolayı özür diledi. Bu kadar üst düzey bir noktaya ulaşmış şef April’in, altında çalışan hemcinslerinin bu ıstıraplarına göz yumması sistemin kokuş- muşluğunun açık bir manifestosudur. Zira bu düzeni değiştirebilecek en önemli güç, eğitimli ve cesur kadın şef ve restoran işletmecilerinin sayısının artmasıdır...




Yorumlar