Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Resmi Gazete'de yayımlandı! Alkol kilidi nedir, ne zaman uygulanacak?

Hayatımızda teknolojinin gelişmesi ile beraber yeni nesil güvenlik sistemleri de ortaya çıkmaya başladı. Güvenlik sistemlerine ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Araçlara alkol kilidi zorunluluğu getirildi. İşte alkol kilidi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Abone ol
Abone ol 01 Kasım 2022 00:47

Araçlarda yeni nesil güvenlik sistemlerine ilişkin düzenleme kapsamında 'Alkol kilidi' uygulaması hayata geçiyor. Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak için yeni önlemler alınıyor.Türkiye'de satışa sunulacak tüm araçlarda alkol kilidi uygulaması bulunacak. İşte alkol kilidi hakkında merak edilen tüm detaylar…

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!

Trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması için üretilecek olan araçlarda yüksek güvenlik ve düşük emisyon seviyesi için yeni teknolojilerden yardım alınıyor. Bu kapsamda daha çevreci araçların kullanımının artması için yeni güvenlik sistemlerine ilişkin düzenleme gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen düzenlemeler kapsamında Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik, Acil Durum Şeritte Tutma Sistemlerine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığına İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik ile Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yer aldı.

ALKOL KİLİDİ NE İŞE YARIYOR?

Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında yeni mevzuat dikkate alınarak otomotivde araçların güvenlik sistemini sağlamak için çalışmalar gerçekleştiriliyor. Trafikte yer alan araçların can ve mal güvenliğini koruması için yapılan çalışmalar kapsamında araçların yüksek güvenlik sistemi ve düşük emisyon seviyesi ile daha güvenli bir sürüş sağlaması amaçlanıyor. Bu sayede çevreci araçların kullanımı artmış olacak.

ALKOL KİLİDİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN UYGULANACAK?

Gerçekleştirilen düzenlemeler kapsamında Araçlarda Acil Durum Şeritte Tutma Sistemi, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığı, Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemi Zorunluluğu’na ilişkin mevzuatta M1 (Otomobil), M2 (Minibüs), M3 (Otobüs), N1 (Hafif ticari), N2 (Kamyonet), N3 (Kamyon) kategorilerini kapsayan yürürlüğün AB eş zamanlı araçlar için 7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlükte yer alacak.

Bu doğrultuda imal edilecek olan yeni araçların belirlenen sistem doğrultusunda üretilmesi zorunlu hale getirildi. Piyasada yer alacak olan araçların can ve mal güvenliğini korumak için alınan önlemleri uyması zorunludur. Bunun yanı sıra araçlar için kullanılan teknik dokümantasyonu içeren gümrük, satış ve tescil aşamalarında kullanılan kimlik kartı uygunluk formatları içinde yeni güncelleme yapıldı.

Yorumlar