Anasayfa /  Güncel

"Ramazan'da oruç tutacak mısınız?" anketinden çarpıcı sonuçlar

Araştırma şirketi Areda Survey, ''Türkiye'de Ramazan ve koronavirüs araştırması'' sonuçlarını açıkladı. Katılımcılara ''Oruç tutacak mısınız ?'' sorusu da yönetildi.

Abone ol
Abone ol 21 Nisan 2020 13:31

Araştırma şirketi Areda Survey, ''Türkiye'de Ramazan ve koronavirüs araştırması'' sonuçlarını açıkladı. Katılımcılara ''Oruç tutacak mısınız ?'' sorusu da yönetildi.

2020'nin Ramazan ayına sayılı günler kalırken tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı İslam dünyası hiç de alışık olunmayan bir Ramazan ayı geçirecek. Araştırma şirketi Areda Survey, 17-20 Nisan 2020 tarihleri arasında 2 bin 400 kişinin katılımıyla "Türkiye'de Ramazan ve koronavirüs araştırması" gerçekleştirdi ve Türkiye'nin koronavirüs döneminde Ramazan'a bakış açısını ölçtü.

Araştırma sonucu olarak; Türk halkı, Ramazan ayında Türkiye'deki koronavirüs durumunun daha da azalacağını düşünüyor. Çoğunluk ise Ramazan'da iftara misafir davet etmeyi veya davete katılmayı da düşünmüyor. Ancak halkın yarısı, iftar kültürü dolayısıyla sosyal mesafe kuralına uymayanların olacağından endişeli. 4 kişiden 1'i ise bağışıklığını korumak için oruç tutmayı tercih edecek.

Yüzde 84,5 oruç tutacak

Bu yıl Ramazan ayı, koronavirüs dönemine denk gelince özellikle sol camia "Ramazan ayı ertelenebilir mi?" gibi soruları gündeme getirirken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptığı açıklamayla böyle bir ertelemenin mümkün olmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 90,6'sıerteleme olmamasını doğru bulurken, yüzde 84,5'i bu yıl ramazanda oruç tutacağını belirtti.

Katılımcıların yüzde 34,0'ı ramazanda oruç tutmama sebebinin "Sağlık sorunları, yaşlılık" olduğunu belirtirken, yüzde 29,5'i "Virüs salgını sebebiyle bağışıklık sistemini güçlü tutmak" için oruç tutmayacağını ifade etti. Yüzde 75,3 koronavirüs sürecinde oruç tutmanın bağışıklık sistemini etkileyeceğinden endişe etmiyor. Oruç tutanların yüzde 87,8'i ise orucu "İslam'ın şartı" olduğu için tuttuğunu belirtti.

Bu arada orucun insanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştı. Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya ve Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Ramazan orucunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylemişti. Prof. Topkaya, Ramazan ayında yaptıkları bir dikkat çeken bir deneyi ve sonuçlarını da ayrıntılarıyla anlatmıştı.

 

Yorumlar