Anasayfa /  Foto Galeri

Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz? İşte ramazan sonrası dikkat edilecekler listesi...

Ramazan ayı ve sonrasındaki bayram günler beslenme düzenimizde oldukça sert bir değişikliğe neden oluyor. Bu değişikliğin sağlığımızı olumsuz etkilememesi için dikkat etmemiz gerekir.

Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?  İşte ramazan sonrası dikkat edilecekler listesi... - Sayfa 1

Ramazan bayramında beslenme önemli konulardan biridir. Çünkü ‘Nasıl olsa bayram istediğimi yiyebilirim.’, ‘Bir ay aç kaldım 3 gün dilediğimi yesem bir şey olmaz.’ gibi düşüncelere sıklıkla kapıldığımız bir süreçtir. Ramazan ayında uzun süreli açlık durumu gerçekleştiğinden metabolizma hızımız yavaşlar. Daha hızlı kilo almaya meyilli oluruz.  Bu sebeple ramazan bayramında beslenme ’de  ipin ucu kaçtığında kilo almamız kaçınılmaz bir son olacaktır. Bunun yanı sıra safra kesesi ve  mide rahatsızlıklarında artış,  mide ve bağırsaklarda  gaz sıkıntısı,  diyare (ishal), tansiyon yüksekliği ve kan şekerinde dengesizlikler de görülecektir. Ruhen temizliğin yanı sıra, vücudumuz içinde bir temizlik olan bu kutsal ayın sonrasındaki bayramını da toparlanma süreci olarak düşünmeli ve eski yaşantımıza yavaş yavaş geri dönmeliyiz. 

Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?  İşte ramazan sonrası dikkat edilecekler listesi... - Sayfa 2

İşte ramazan sonrası dikkat edilecekler listesi...

Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?  İşte ramazan sonrası dikkat edilecekler listesi... - Sayfa 3

Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Güne Başlayın

Unutmayın ki sofranıza hangi besinleri koyarsanız onları tüketirsiniz. Haşlanmış yumurta veya yağsız omlet, bir dilim peynir, bir miktar zeytin, bolca yeşillik ve tam buğday ekmek çok sağlıklı bir tercih olacaktır. Reçellerden, kızartmalardan ve sakatatlardan uzak durmakta fayda vardır. Uzun kahvaltı sofraları sonrasında aşırı mide doygunluğu ve hazımsızlıklar yaşanabilir. Bayram sonrası rahat edebilmek için bu noktada kendinizi dinlemeli ve doyduğunuzda yemek yemeyi bırakmalısınız.

Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?  İşte ramazan sonrası dikkat edilecekler listesi... - Sayfa 4

Şerbetli Tatlılar Yerine Sütlü Tatlılar Tercih Edin

Şerbetli, hamurlu, ağır tatlılardan uzak durmanız kalp ve damar sağlığınız için sağlıklı bir adım olacaktır. İlla tatlı yemek istiyorsanız daha küçük porsiyonlarda sütlü tatlı tercih etmeniz gerekir. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorum diyorsanız olabildiğince   az miktarda ve nefsinizi köreltecek kadar yerseniz ve diğer öğünlerinizde sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış ve dengelemiş olursunuz.