Anasayfa /  Foto Galeri

Prof.Dr.Ünal: Pandemi süreci alışkanlıklarımızı da değiştirdi

Pandemi döneminde beslenme gerçekleri ve bilimsel iletişimin önemi, Beslenme ve Sağlık İletişimi Konferansı’nda tartışıldı.

Prof.Dr.Ünal: Pandemi süreci alışkanlıklarımızı da değiştirdi - Sayfa 1

Pandemi döneminde beslenme gerçekleri ve bilimsel iletişimin önemi, dijital olarak düzenlenen Beslenme ve Sağlık İletişimi Konferansı’nda, dünya çapında uzmanların katılımıyla tartışıldı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, “Güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalıkla mücadelede en az koronavirüs aşısı kadar önemli” dedi.

Pandemi döneminde beslenme ve bu konuda medyada yer alan sayısız haberin ne derece bilimsel gerçekleri yansıttığı konusunda en kapsamlı uluslararası konferans, Sabri Ülker Vakfı tarafından düzenlendi.

17-18 Kasım tarihlerinde beslenme ve iletişim alanlarında Türkiye’den ve yurtdışından uzman isimlerin konuşmacı olarak katılımıyla, dijital olarak düzenlenen Beslenme ve Sağlık İletişimi Konferansı’nda, bilimsel bilgi iletişiminin ve medya okuryazarlığının toplum sağlığının geleceği için çok büyük önem taşıdığı, bilgi kirliliği sonucunda hastalığa yakalanma riskinin arttığı belirtildi.

Prof.Dr.Ünal: Pandemi süreci alışkanlıklarımızı da değiştirdi - Sayfa 2

“Koronavirüs aşısında umut var ama…”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi olan ve kendisi de COVID-19’a yakalanıp hastalığı yenen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, insanlığın yüzyıllar boyu veba, kolera, sıtma, SARS gibi birçok hastalıkla mücadele ettiğini ve koronavirüsün aslında sürpriz olmadığını söyledi. Dünyanın koronavirüse karşı iş birliği yaptığını ancak gelinen nokta itibarıyla salgının durdurulamadığını belirten Prof. Ünal, şunları kaydetti:

“Salgının durdurulması için maske, mesafe ve el hijyeni şart. Ancak tüm dünyada bu tedbirler düzgün bir şekilde uygulanamadı. Virüsün mutasyona uğraması, sürü bağışıklığı, etkin tedavi ve ilaç gibi seçenekler konuşulsa da, bu iş aşıyla hallolacak gibi duruyor. Aşıda umut vardır ama immün (bağışıklık) sistemini kuvvetli tutmak da çok önemli. Koronavirüs dünyayı yakıp yıkmaya devam ediyor. Maske, mesafe ve el hijyeninden vazgeçemeyiz. Temel sağlıklı yaşam kurallarını unutmamamız gerekiyor. Düzenli sağlık kontrolleri, mümkünse stresten uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemli. Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir immün sistemi demektir. İyi çalışan bir immün sistemi de koronavirüs başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı en önemli gücümüzdür. C ve D vitaminlerinin bu hastalıkla mücadelede son derece önem taşıdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bu vitaminlere ek olarak yer vermek de çok önemli.”

Prof.Dr.Ünal: Pandemi süreci alışkanlıklarımızı da değiştirdi - Sayfa 3

“D vitamini eksikliği, Covid-19 hastalığının şiddetini artırabilir”

Konferansta, Hohenheim Üniversitesi Biyolojik Kimya Bölümü ile Beslenme ve Gıda Güvenliği Merkez Başkanı Prof. Hans Konrad Biesalski, Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Dr. Julian D. Stowell, İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Temel Yılmaz, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. İrfan Erol, Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez ile Diyetisyen Berrin Yiğit de bağışıklık sistemi, kronik hastalıklar, duygusal açlık, popüler diyetler, gıda okuryazarlığı ve doğru bilinen yanlışlar gibi temel konuları örneklerle anlattı.

Hohenheim Üniversitesi Biyolojik Kimya Bölümü ile Beslenme ve Gıda Güvenliği Merkez Başkanı Prof. Hans Konrad Biesalski, D vitamini eksikliğinin COVID-19 hastalığının şiddetini artırabileceğine dikkat çekerek, iç mekânlarda fazla vakit geçirenlerin de risk altında olduğunu vurguladı.

Prof.Dr.Ünal: Pandemi süreci alışkanlıklarımızı da değiştirdi - Sayfa 4

Pandemi süreci alışkanlıklarımızı da değiştirdi

Konferansta paylaşılan son dönem bir araştırmada, pandemi döneminde sağlıklı yaşam ve beslenmeyle ilgili pek çok alışkanlığın değiştiği de belirtildi. Türkiye’de yapılan çalışmaya göre pandemi döneminde;

*Sağlıklı beslenme eğilimi %19’dan %25’e yükseldi.

*Halkın %50’si 4 kilo aldığını, %10’u ise 4 kilo verdiğini belirtti.

*Atıştırma sıklığı %45; yatmadan 1-2 saat önce atıştırma sıklığı %10 arttı.

*Sık yemek pişirenlerin oranı %33’ten %80’e yükseldi ve yemek pişirmede sağlık hassasiyeti %91’lere ulaştı.

*Öğle yemeğini geç kahvaltı sebebiyle atlayanların oranı %32 arttı.

*Gıda takviyesi kullanım oranı %51’den %60’a yükseldi.

*Pandemi sebebiyle uyku düzeni %75 oranında bozuldu.

*Egzersiz yapanlar alışkanlıklarını korurken, evde spor yapanların oranı %54’ten %90’a yükseldi.