Anasayfa /  Foto Galeri

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den yeniden kritik bir uyarı!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son veriler ışığında Türkiye için normalleşme noktasında önemli aşamaya gelindiğini söyledi. "Işık göründü" diyen Özlü, Ramazan Bayramı sonrası normalleşme adımlarının atılacağını ifade etti.Hiç bir şey eskisi gibi olmaycak neler kaybettiğimizi görebildik mi?

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den yeniden  kritik bir  uyarı! - Sayfa 1

Dünya üzerinde yaklaşık 2.8 milyon insana bulaşan koronavirüs salgını karşısında Türkiye başarılı mücadelesini sürdürüyor. Peki, Türkiye ne zaman normalleşecek? Bundan sonra yaşamımız nasıl olacak?

Bir ayı aşkın süredir evden temel ihtiyaçları almak ve gidermek amacıyla çıkılması dışında ayrılmayan milyonların merak ettiği bu sorunun yanıtını, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un hazırlayıp sunduğu 'Nedir Ne Değildir' programında Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü verdi. 

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den yeniden  kritik bir  uyarı! - Sayfa 2

Dünyanın küresel bir salgınla karşı karşıya olduğunu ve bunun halen devam ettiğini belirten Özlü, "Bizim yaptığımız bu salgını durdurmak değil, çünkü durduracak gücümüz yok. Dünyada kimsede böyle bir güç yok." ifadesini kullandı. 

Salgının iki şekilde duracağının altını çizen Prof. Özlü, bu iki seçeneği şöyle anlattı:"Elinizde aşı olur. Virüsle enfekte olmayan insanları aşılarsınız. Nüfusun yüzde 60-70'ni aşılarsanız salgını durdurursunuz. Salgını bitirirsiniz. Henüz elimizde böyle bir aşı, böyle bir silah yok. Bunu yapamıyoruz.

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den yeniden  kritik bir  uyarı! - Sayfa 3

İkinci seçenek virüsün yayılmaya devam etmesi, toplumda nüfusun yüzde 60-70'ni enfekte etmesi, bağışıklığı kendisinin oluşturması ve kendi kendini bitirmesidir. Bu da mümkün ama tercih ettiğimiz bir yöntem değil. 

Bedeli ağır bir yöntem. Üstelik de bağışıklık oluşturup oluşturmadığı konusu da tartışmalı. Aynı zamanda mutasyona çok açık bir virüs olduğu için böyle devam etme olasılığı da yüksek. Aşı olduğunda da böyle bir olasılık var üstelik."

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den yeniden  kritik bir  uyarı! - Sayfa 4

Eskiye hiçbir zaman dönemeyeceğiz

Prof. Özlü, herkesin cevabını merak ettiği 'Ne zaman eskiye döneceğiz?' sorusuna ise kesin ve net yanıt verdi: "Hiçbir zaman dönemeyeceğiz. Bu bir gerçek." diye yanıt verdi. 
Özlü sözlerine şöyle devam etti:

"Eskisi iyi bir dünya, doğru bir dünya değildi. Çok kırılgan, çok güvensiz bir dünyada yaşıyormuşuz bunu gördük. Düşünün. 3 ay önce Çin'in Wuhan kentinde bir hayvan pazarında bir virüs ortaya çıktı, bugün 8 milyar insan evlerinden çıkamıyor. Hayat durdu, ekonomi durdu. Onun için eskiye dönülecek diye beklemeyelim. Hiçbir şey Kovid'den önceki gibi olmayacak. Bundan sonra kendimizi bu virüsle yaşamaya hazırlamamız gerekiyor.