Anasayfa /  Foto Galeri

Prof. Dr. Onur Yaprak açıkladı! Bu kişiler koronavirüsü daha şiddetli geçiriyor!

Prof. Dr. Onur Yaprak, İlk olarak Sars-Cov-2 virüsü başlangıçta damlacık enfeksiyonu ile bulaşan ama sonra vücutta tüm organları etkileyen sistemik bir hastalığa yol açar. Bunun altında yatan neden virüsün vücuda girdiği ACE reseptörlerinin 20’ye yakın organ ve dokuda bulunması, virüsün damarları yoğunca tutması, tüm organların damar içermesidir. koronavirüsün akciğer dışında birçok organı da etkilediğini belirterek önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Onur Yaprak açıkladı! Bu kişiler koronavirüsü daha şiddetli geçiriyor! - Sayfa 1

Prof. Dr. Onur Yaprak açıkladı! Bu kişiler koronavirüsü daha şiddetli geçiriyor!

İlk olarak Sars-Cov-2 virüsü başlangıçta damlacık enfeksiyonu ile bulaşan ama sonra vücutta tüm organları etkileyen sistemik bir hastalığa yol açar. Bunun altında yatan neden virüsün vücuda girdiği ACE reseptörlerinin 20’ye yakın organ ve dokuda bulunması, virüsün damarları yoğunca tutması, tüm organların damar içermesidir.

Prof. Dr. Onur Yaprak açıkladı! Bu kişiler koronavirüsü daha şiddetli geçiriyor! - Sayfa 2

İkinci olarak da uzamış Kovid ismi verilen ve hastalığı atlatanların bir kısmında tutulan organlara ait sekellerin aylarca süren şikayetlere yol açması. Hastalık sonrası 3-4 haftadan daha uzun süren birtakım şikayetlerin devam etmesine uzamış covid demekteyiz. Bu durumun 3 aydan fazla sürmesi ise kronik Kovid olarak adlandırılmakta olup hastalığı ağır geçiren ve iyileşenlerde daha çok rastlanılır.

Prof. Dr. Onur Yaprak açıkladı! Bu kişiler koronavirüsü daha şiddetli geçiriyor! - Sayfa 3

Karaciğer, kalp, böbrek, bağırsak, beyin, sinir sistemi hatta cildimiz bile koronavirüsten değişen oranlarda etkilenebilir.

Karaciğer ve bağırsaklarda ACE reseptörleri oldukça yoğun olduğu için akciğerden sonra en çok etkilenen organ sindirim sistemidir.

Prof. Dr. Onur Yaprak açıkladı! Bu kişiler koronavirüsü daha şiddetli geçiriyor! - Sayfa 4

Hastaların yüzde 20 ila 30’unda karaciğer enzimlerinde 2 ila 5 kat arası yükselme, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi bulgular gelişiyor.