Anasayfa /  Foto Galeri

Polislerin emeklilik yaşı ile ilgili 3 kritik tarih!

Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu polislerin emeklilik yaşı ile ilgili akıllarda soru işareti bırakan konular ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Polislerin emeklilik yaşı ile ilgili 3 kritik tarih! - Sayfa 1

Emniyet personelinden; 8 Eylül 1999’dan önce SSK veya Bağkur sigortalılığı olanların emeklilik yaşlarının tespitinde, yıpranma önemli bir avantaj sağlıyor. Çünkü ilk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emeklilik şartları 23 Mayıs 2002’deki toplam hizmet süresine göre belirleniyor. Emniyet personelinin bu tarihteki hizmet süresine yıpranma süresi de ilave edilip bulunan toplam hizmet süresine göre emeklilik şartları (yaşı) belirleniyor.

    Polislerin emeklilik yaşı ile ilgili 3 kritik tarih! - Sayfa 2

    YIPRANMA PAYININ ETKİSİ

    8 Eylül 1999’dan önce göreve başlayan ve SSK ve Bağkur hizmet süresi bulunmayan emniyet personelinin emeklilik şartları (yaşı) da 15 Haziran 2002 itibarıyla sahip olduğu hizmet süresine göre belirleniyor. Bu tarihteki hizmet süresine yıpranma süresi de ilave edilerek emekli olunacak yaş toplam hizmet süresi üzerinden tespit edildiğinden, yıpranma bunlarda da çok önem taşıyor. Kişiler emekli olurken de toplamda 8 yılı geçmemek üzere yıpranma süreleri, fiili hizmet sürelerine ekleniyor ve ilave edilen yıpranma süresinin tamamı da emeklilik yaşından düşülüyor.

    Polislerin emeklilik yaşı ile ilgili 3 kritik tarih! - Sayfa 3

    HESAPTAKİ DETAY

    ÖRNEK: Doğum tarihi 15 Ocak 1975 olan, 8 Haziran 1998 tarihinde emniyette göreve başlayan erkek bir polis memurunun kademeli emeklilik yaşı tespit edilirken, öncelikle 14 Haziran 2002 itibarıyla hizmeti bulunacak. Üzerine emeklilik için gerekli olan 25 yılı tamamlamaya esas 5 yıllık yıpranma süresi de eklenerek bulunan toplam hizmet süresine göre, kişinin emeklilik yaşı tespit edilecektir. Bu durumda da kişinin normal hizmeti 4 yıl, ilave edilecek yıpranma süresi de 5 yıl olmak üzere toplam hizmet süresinin 9 yıla ulaştığı dikkate alınarak, öncelikle emeklilik yaşı 54 şeklinde bulunacaktır. Daha sonra ise çalışma süresine bağlı olarak hak kazandığı yıpranma süresinin tamamı emeklilik yaşından düşülecektir. Bu kişi Emniyet’te çalışmaya devam ettiği sürece de 3 Aralık 2022 tarihinde maaşlı olarak emekliliğe hak kazanacaktır.

    Polislerin emeklilik yaşı ile ilgili 3 kritik tarih! - Sayfa 4

    8 EYLÜL 1999 İLE 30 NİSAN 2008 ARASI

    İlk defa 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayan emniyet mensupları emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurma şartlarına tabi bulunuyor. Bu tarihler arasında çalışmaya başlayan emniyet mensupları en fazla 8 yıl yıpranma hakkından yararlanabiliyor. Ancak bu tarihler arasında çalışmaya başlayanların yıpranma sürelerinin toplamda 3 yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaşlarından düşülüyor. Ancak birçok emniyet personelinin rütbelerine göre yaş haddinden re’sen emekliliğe sevk yaşları 57 yaşın altında olduğundan, yıpranmanın emeklilik yaşından düşülerek en erken 57 yaşında emekli olmanın uygulamada çok da yeri bulunmuyor.