Anasayfa /  Teknoloji

PlayStation 5 Pro'ya dair yeni sızıntılar! Çıkış tarihi ve özellikleri neler olacak?

Sony'nin PlayStation 5 Pro konsoluyla ilgili ortaya çıkan yeni sızıntı, dikkat çekici bir dizi detayı içeriyor. Bu sızıntıda, konsolun performansındaki önemli farkların yanı sıra beklenen yeni çıkış tarihi de açıklanıyor.

Abone ol
Abone ol 14 Aralık 2023 12:00

Sony'nin PlayStation 5 Pro konsoluyla ilgili ortaya çıkan yeni sızıntı, dikkat çekici bir dizi detayı içeriyor. Bu sızıntıda, konsolun performansındaki önemli farkların yanı sıra beklenen yeni çıkış tarihi de açıklanıyor.

Temmuz ayında ortaya çıkan bir rapor, Sony'nin PlayStation 5'in geliştirilmiş bir versiyonunu hazırladığını ve bu yeni sürümün PlayStation 5 Pro olarak adlandırılacağını iddia etti. Ayrıca, resmi olarak doğrulanmayan bu oyun konsolunun bir dizi özelliği açıklanarak, Sony'nin bu modeli Kasım 2024'te piyasaya süreceği belirtildi.

O zamandan bu yana, PS5 Pro ile ilgili birkaç sızıntı daha gün yüzüne çıktı. Şimdi ise bu sızıntılara bir yenisinin eklenmesiyle ilgili detaylar ortaya çıktı.

Sızıntı, Resetera forumundaki "RandomlyRandom67" kullanıcı adlı bir üye tarafından paylaşıldı. Bu kullanıcı, Sony'nin yaklaşan oyun konsoluyla ilgili bir dizi detayı, CPU, GPU, NPU, bellek, performans iyileştirme oranları ve çıkış zamanlaması gibi birçok bilgiyi içeren bir gönderide paylaştı.

Göreli olarak, AMD tarafından tedarik edilen ve Viola adı verilen yonga setinin, PS5 Pro'ya güç sağlamak üzere TSMC tarafından N4P üretim sürecinde üretileceği belirtildi.

PS5 Pro'nun işlemcisi, mevcut nesil konsolun CPU'su ile uyumluluk sağlamak amacıyla Zen 2 mimarisini kullanacak. Ancak, CPU çekirdeklerinin frekansı dinamik olarak değişebilecek ve 4.4GHz'ye kadar çıkabilecek. Ayrıca, daha büyük L1, L2 ve L3 önbellek kapasitelerine sahip olacak.

GPU tarafında ise, PS5 Pro'nun yonga seti RDNA 2 mimarisine dayanan PS5'in GPU'sundan önemli bir gelişme sağlayacak olan RDNA 3 mimarisini kullanacak. GPU'nun 60 işlem birimine sahip olduğu belirtiliyor, ancak Sony'nin perakende satış ünitelerinde sadece 56 işlem birimini etkinleştireceği ifade edildi.

GPU'da 3.584 shader birimi, 224 doku eşleme birimi (TMU) ve 96 render çıktısı birimi (ROP) bulunacak. GPU frekansı 2GHz'e kadar çıkabilirken, 18 Gbps hızında ve 576 GB/s bant genişliğine sahip 16GB GDDR6 bellek bulunacak.

Sızıntıyı paylaşan kişi, PS5 Pro'nun GPU'sunun 14.33 teraflop güç sağlayacağını iddia ediyor ve bu gücün PS5'e kıyasla oyunlarda yüzde 50-60 daha iyi rasterleştirme performansı ve iki katından fazla daha iyi ışın izleme performansı sunmasını beklediğini belirtiyor.

Ayrıca, konsolda XDNA2 adında bir NPU'nun da bulunduğu söyleniyor, ve bu NPU'nun Sony'nin makine öğrenimi tabanlı grafik yükseltme tekniğini hızlandırmak için kullanılacağı belirtiliyor.

Önceki raporlar PS5 Pro'nun Kasım 2024'te piyasaya sürüleceğini iddia ederken, bu son sızıntı Eylül 2024'te çıkacağını iddia ediyor.

 

Etiketler Playstation 5
Yorumlar