Anasayfa /  Ekonomi

Petrolde yaşanan kriz benzini nasıl etkileyecek?

Suudi Arabistan'a yapılan saldırı sonrası petrol fiyatları yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar bu yükselişin Türkiye'de akaryakıta zam olarak yansıyacağını söylüyor. Brent petrolün fiyatı 19 Ağustos'ta 59 dolar seviyesindeyken İstanbul'da benzinin litresi 6.60 TL'den satılıyordu. Brent petrolün fiyatı şu an 68 dolara kadar çıkmış durumda. Petrol fiyatları bu seviyede kalırsa benzinin fiyatını düşünmek bile istemiyoruz! Eşel mobil devreye girse dahi bütçe açığı ilerisi için düşündürüyor...

Abone ol
Abone ol 17 Eylül 2019 12:33

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan ve dünya petrol üretiminin %5’inin durmasına yol açan saldırının ardından Brent petrolünün fiyatı %19.5 ile 14 Ocak 1991’den bu yana en sert gün içi artışı yaşayarak 71.95 dolara yükselmişti. Peki yaşanan bu artış Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkiler? Türkiye’de akaryakıt fiyatları belirlenirken dikkate alınan en önemli iki unsur, dolar kuru ve ham petrolün varil fiyatı… Dünyada petrol fiyatlarının yükselmesi Türkiye piyasalarına zam, gerilemesi ise indirim olarak yansıyor.

7 AĞUSTOS’TAN BU YANA PETROL FİYATLARI YÜZDE 24 ARTTI

Daha geçen aya kadar Brent petrolün varil fiyatı 55 dolardan işlem görürken bu rakam bugün yüzde 24 artarak 68 dolara kadar çıktı. Uzmanlar yaşanan bu yüzde 24’lük artışın devam etmesi ve kalıcı olması durumunda Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının da zamlanacağını belirtiyor. Ayrıca 7 Ağustos’ta brent petrolde yaşanan gerileme Türkiye piyasalarına olumlu yansımış ve Türkiye’de 7- 8 ağustos tarihlerinde indirim haberleri art arda gelmişti.

19 Ağustos tarihinde brent petrolün varil fiyatı 59 dolardan işlem görürken benzinin litresi İstanbul’da 6.60 TL’den satılıyordu. Brent petrolün varili şu an 68 dolardan işlem görüyor. Bugün benzinin litresi İstanbul’da 6.75 TL’den satılıyor.


Yorumlar