Anasayfa /  Ekonomi

Petrol ne kadar oldu? 7 Mart Benzin ve mazot fiyatı ne kadar oldu?

Akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar emtia fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Petrol fiyatlarında sert yükseliş görülürken, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının ardından brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 130 doların üzerine çıktı. Peki, 7 Mart akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? İstanbul ve Ankara'da benzin ve mazot fiyatı kaç TL oldu?

Abone ol
Abone ol 07 Mart 2022 15:40

7 Mart akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? ABD'nin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulayacağı haberlerinin ardından brent petrolün varil fiyatı 130 doların üzerine çıktı. Bu gelişmelerin ardından dünya genelinde akaryakıt fiyatlarında yükseliş yaşandı. İstanbul ve Ankara'da akaryakıt fiyatlarında son durum merak ediliyor. Peki, 7 Mart akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? Benzin ve mazot fiyatı kaç TL oldu? İşte haberin detayları...

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İşte 7 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere güncel benzin ve mazot fiyatı:

Güncel Benzin Litre Fiyatları:

İstanbul benzin litre fiyatı: 18,68 TL
İzmir benzin litre fiyatı: 18,80 TL
Ankara benzin litre fiyatı: 18,77 TL

Güncel Motorin (Mazot) Fiyatları:

İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı: 19,77 TL
İzmir motorin (mazot) litre fiyatı: 19,86 TL
Ankara motorin (mazot) litre fiyatı: 19,85 TL

YENİ ZAM GELECEK Mİ?

Hemen şunu belirtelim ki, EPGİS tarafından zam ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Bugün motorinin litre fiyatına 1 lira 44 kuruş, benzine ise 57 kuruş zam yapılacağı iddia edildi. Söz konusu zam uygulanırsa benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 18,67 TL'den 19,24 TL'ye, Ankara 18,77 TL'den 19,34 TL'ye, İzmir'de 18,79 TL'den 19,36 TL'ye yükselecek.

Motorinin litre fiyatı İstanbul'da 19,75 TL'den 22,19 TL'ye, Ankara'da ve İzmir'de 19,86 TL'den 22,30 TL'ye çıkacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

PETROL FİYATLARI UÇTU!

ABD'nin Rusya petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulması ve tedarik endişeleriyle Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviye olan 118,4 dolara seviyesine kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, geçen haftayı yüzde 23,8 değer kazancıyla 116,7 dolardan tamamlamıştı.

Bu sabah 122,79 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, gün içinde 139 doların üzerine çıktı. Daha sonra gerileyerek, TSİ 02.55 itibarıyla yüzde 10,13 artarak 130,08 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili ise yüzde 9,46 artarak 126,89 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları, Rusya'dan gelecek olası karşı yaptırımların arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleri ve ABD ile Avrupalı ülkelerin Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı tartıştıklarına dair haberler etkili oldu.

Analistler, ABD ve Avrupa ülkelerin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının petrolde arzı daraltacağını belirtirken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasından bu yana Brent petrolün varil fiyatının yüzde 30'dan fazla arttığını kaydetti.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.

Amerikan NBC kanalında yayımlanan "Meet the Press" programına katılan Blinken, enerji fiyatlarının arttığı günlerde Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını ele aldıklarını söyledi.

Blinken, "Rusya'nın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı ortaklarımızla aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsünün raporunda, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası Rus ham petrol ihracatının tamamen kesilmesi halinde Brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceği değerlendirilmişti.

Yorumlar