Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Özel okullarda fahiş fiyat skandalı! Kırtasiye ücreti 8 bin 870 TL

Özel okullar yüzde 36'yla sınırlandırılan TÜFE sınırını, kayıt ücreti yerine farklı yöntemlerle alınıyor. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 07 Eylül 2022 10:35

Özel okulların yüzde 36'lık TÜFE sınırını delmek için yaptığı fahiş fiyat oyunu gün yüzüne çıktı. Velilere, çocuklar için kıyafet, kırtasiye, kitap zorunluluğu dayatan ve bu eşyalardan fahiş fiyat isteyen özel okullar, uyguladıkları yöntemle kararı deliyor. Ayrıca özel okullar, alırken zorunlu kıldıkları üniformaların giyilmesini velilerin keyfine bırakıyor.

Akşam Gazetesi'nden Yeliz Coşkun'un haberine göre; 21 Ağustos'ta özel okulların, yüzde 36'yla sınırlandırılan eğitim ücretini kitap ve özel kıyafetlere fahiş zamlarla aştığı gündeme gelmişti. Ancak 14 bin 617 okulu ilgilendiren bu karar, birçok okulda farklı yöntemlerle deliniyor. Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, kıyafet ve kırtasiye masrafları cep yakmaya devam ediyor. İstanbul Halkalı'daki bir özel okul, 'erken kayıt' fırsatından yararlanarak 20 bin TL'ye kayıt ettiği 4 yaşındaki kreş öğrencisinden kitap seti için 7 bin 500 TL istiyor. Ayrıca 5 parçadan oluşan forma seti için de 'Almak zorundasınız, giydirmeyebilirsiniz' diyerek dayatma uygulayan okul, velileri isyan ettirdi. AKŞAM'a konuşan veli, çocuklarına iyi eğitim aldırmak isterken 'soyulduklarını' belirterek şunları söyledi:

"YÜZ LİRALIK KIYAFET 2 BİN 200 TL"

"4 yaşındaki çocuğumuz geçen yıl da aynı okula gidiyordu. Şu an fiyatı 32 bin TL olan okula, yılbaşında 20 bin TL'ye kayıt olduk ancak forma ve kitap için istenen miktar, kayıt parasının yarısı kadar. Temel İngilizce eğitimi alıyorlar ama bu çocuklar daha okuma-yazma bilmiyor. Bu fiyatı kim, neye göre belirliyor? Ayrıca geçen yıl 'zorunlu' diyerek forma aldırdılar ama o zorunluluk hiç uygulanmadı. Pandemi nedeniyle de zaten çok kullanılmadı. Bu yıl yenisini almayacağımı belirttim. Yöneticiler "Kıyafeti almak zorundasınız, isterseniz giydirmeyin" şeklinde yanıt verdi. Piyasada birkaç yüz lira olan kıyafete 2 bin 200 TL verilir mi?"

KREŞ KİTAPLARININ İNTERNETTEKİ FİYATLARI

Show and tell 1 SB + Show and Tell Level 1 AB: Paket halinde 400 TL

Progress with Oxford: Num-bers up to ten AB: 76 TL

Progress with Oxford: Shape and size AB: 121 TL

Little Artists SB Level A:

Fiyat bilgisi bulunamadı

My Little Clil World

Level A: 489 TL

AIM Worksheet :

Fiyat bilgisi bulumadı

ABC Mouse: Çocuklar için uygulama: Yıllık 60 dolar/ Yaklaşık 1100 TL

Kozmos (6 Kitap): 1327 TL

Renkler ve şekiller dünyasına yolculuk : 31 TL

Mutlu su aygırı: 17 TL

Annemin çantası: 25 TL

Değnek adam: 23 TL

Küçük meşe

palamudu: 20 TL

Morpa çocuk (Çocuk uygulaması) : Yıllık 360 TL

Kırtasiye

Defter

Düşünme becerileri seti

Bilişim Garajı: Fiyat bilgisi bulunamadı

Cross Action

Pdevco rehberlik envanteri:

Fiyat bilgisi bulunamadı

VELİLERDEN TEPKİ YAĞIYOR

Özel okul velilerinin zam isyanı sikayetvar'a da yansıdı. İşte o tepkilerden bazıları:

Kübra: Anaokul için 7 bin 500 TL kitap parası ve 2 bin 500 TL kıyafet ücreti talep ediliyor. Kitap ücretlendirilmesi hakkında detaylı bilgilendirme yapılması gerekli. Anaokulu çocuğu kaç kitap kullanacak Allah aşkına!

"KIRTASİYE ÜCRETİ 8 BİN 870 TL OLARAK BELİRLENMİŞ"

Yusuf: 2. sınıf için kitap ve kırtasiye ücretleri 8 bin 870 TL olarak belirlenmiş. Kitapların ve kırtasiye gereçlerinin bir araya konarak tüm velilere zorunlu olarak aldırmayı hiç etik bulmuyorum. Hadi kitaplar her sene değişiyor, fakat geçen sene alıp hiç kullanmadığımız kırtasiye malzemeleri var. Herkesin ne eksiği varsa kendisi tamamlayabilir. Bu konu çözülmeli.

Erdal: Ortaokul için yıllık kitap ücreti olan 9 bin 250 çok çok büyük bir tutar. Yaptığımız piyasa araştırmasında 29 kalem olan eğitim setinin azami 5.500 olacağı kanaati oluşmuştur. Ki bu araştırma perakende piyasada yapılmış olup okulun yaygın ağı ve öğrenci sayısı ile birlikte temin edildiğinde maliyetin daha da aşağıda olacağı aşikardır. Kurumun bu tutumundan bir an önce dönmesini dilerim.

FİYATLAR 2'YE KATLANMIŞ!

Yeliz: Geçen sene 3 bin 200 TL ödediğimiz kırtasiye gideri için bu yıl 8 bin 720 TL isteniyor. Baz alınan artış oranı %130 civarı. Yakın çevredeki başka özel okullarda kitap-kırtasiye ücretleri 6 bin TL civarında. Bu konudaki orantısız fiyat artışının tekrar gözden geçirilmesini rica ederiz.

İlhan: Geçen sene 1. sınıf için 4 bin TL'lik kırtasiye ödemesi yaptık. Bu yıl fiyat 8 bin 850 TL. 4. sınıfa giden diğer çocuğumun geçen seneki 4 bin 300 TL olan kitap-kırtasiye ücreti bu yıl 9 bin 250 TL olarak karşımıza çıktı.

DEFTER FİYATLARI 4 KATINA ÇIKTI

Okul alışverişinde eksiklerini tamamlamak adına Eminönü'nün yolunu tutanlar, dükkanlardaki pahalılığa isyan etti. Tahtakale'de okul çantaları 300-400 lira, kurşun kalemler 3-4 lira, defterler 20-70 lira arası, kalem kutusu 50 lira civarında satılıyor. Kırtasiyeci Yağız Aslan, "Defter grubunda fiyatlar 4 katını buldu. Veliler fiyat artışına şaşırıyor' dedi.

ÖDENEN ÜCRETLER GERİ ALINABİLİR Mİ?

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan: "Şu anda birçok özel okul, çocukların kaydını yenilemek için kıyafet, kitap gibi ek hizmetleri velilere değerinin çok üzerinde fiyatlara satmaya çalışıyor. Velilerin birçoğu mobbinge uğramamak için sesini çıkarmıyor. Tüketiciler Kanunu "Hiçbir malın satın alınması başka bir malın alınması koşuluna bağlanamaz" diyor. Bu nedenle özel okullar, kayıt yenilerken kıyafet, kitap gibi ek maliyetleri almasını zorunlu tutamaz. Zorunlu bırakıyorlarsa okuldan bunu yazılı olarak beyan etmesini istesinler. Veliler bu ücretleri ödemişlerse geri almak için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvursunlar. Açık Masa'ya başvururlarsa o eğitim kurumu 1 hafta içinde velinin şikayetine yanıt vermek zorunda."

Yorumlar