Anasayfa /  Foto Galeri

Oruç tutacakların merak ettiği soru: Koronavirüs aşısı orucu bozar mı?

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte, koronavirüs aşısı olacak vatandaşlar aşının orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. İşte bu sorunun cevabı...

Oruç tutacakların merak ettiği soru: Koronavirüs aşısı orucu bozar mı? - Sayfa 1

Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında, aşı randevusu alan vatandaşlara aşıları vurulmaya devam ediyor. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte, bu aşıların orucu bozup bozmayacağı merak konusu oldu. Peki, koronavirüs aşısı orucu bozar mı?

Oruç tutacakların merak ettiği soru: Koronavirüs aşısı orucu bozar mı? - Sayfa 2

'Koronavirüs aşısı orucu bozar mı?' sorusu, ramazan ayı içinde aşı vurulmayı planlayan vatandaşlarca araştırılıyor. Vatandaşlar özellikle bu konuda Diyanet'in yanıtını merak ediyor. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın oruçlu iken aşı olmak konusundaki açıklaması...

Oruç tutacakların merak ettiği soru: Koronavirüs aşısı orucu bozar mı? - Sayfa 3

Diyanet'in 'Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?' sorusuna yanıtı şöyle;

"Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz."

Öte yandan bu soruya yanıt olarak şu cümleler de ekleniyor;

Oruç tutacakların merak ettiği soru: Koronavirüs aşısı orucu bozar mı? - Sayfa 4

"Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir."