Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü

20 Şubat Dünya Sosyal Adalet günü. Peki Sosyal Adalet kavramı nasıl gelişti? Sosyal Adalet nedir? Sosyal Adalet Günü ne zaman bu yana kutlanılmakta?

Abone ol
Abone ol 18 Şubat 2017 22:34

20 Şubat Dünya Sosyal Adalet günü. Peki Sosyal Adalet kavramı nasıl gelişti? Sosyal Adalet nedir? Sosyal Adalet Günü ne zaman bu yana kutlanılmakta? 20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü ile ilgili tüm detaylar haberimizde..





Sosyal Adalet kavramını ilk kez Taparrelli kullandı

Sosyal adalet kavramı ilk kez 1840’da Sicilyalı papaz Taparelli tarafından kullanılmış, Serbati’nin “Yurttaş Anayasası ve Sosyal Adalet” (La Constitutione Civile Secondo la Giustizia Sociale-1848) kitabından sonra yaygınlaşmıştır.

19. yy sonlarında “sosyal adalet” kavramı, şehirlere çalışmak için göç eden kitlelerin sorunlarına dikkat çekmek için kullanılmıştır. 

Adalet (ya da sosyal adalet) ve adaletsizlik (ya da sosyal adaletsizlik) iki karşıt terim oldukları halde iki karşıt kavram değildir. Kuçuradi’nin (1994) ifadesiyle adaletsizlik bir durumu anlatırken adalet, bir durumu değil, bir fikri, genel bir talebi ya da bir üst ilkeyi dile getirmektedir. 

Sosyal adalet nedir?

Sosyal adalet,adaletin bir çeşididir.Toplumun her üyesinin aynı temel haklara,korumaya,fırsata,yükümlülüklere ve sosyal olanaklara sahip olduğu ideal koşullara işaret eder.

Sosyal adalet“toplum içinde yaşayan bütün fertlerin,insan olmak sıfatıyla sahip bulundukları her türlü sosyal,ekonomik,siyasi hak ve özgürlüklerin eşitliğini temin ve emniyetini sağlamaktır.”

Sosyal sınıflar arasındaki iktisadi dengesizliklerin giderilmesi, iktisaden zayıf durumda bulunan sosyal sınıfların, diğer sosyal sınıflara karşı korunması olarak da tanımlanabilir.

Sosyal adalet, toplumun bir üyesi olarak kabul edilen bireylerle toplum arasındaki sosyal ilişkilerin ortaklaşa iyinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenmesine verilen addır.

Asgari ücret kavramını ilk kez kullanan John A. Ryan tarafından tanımlanmıştır.

1919’da ILO Anayasası’nın başlangıcında “evrensel ve kalıcı bir barışın ancak sosyal adalet temeline dayalı olarak kurulabileceği”  ifadesi ile Sosyal Adalet kavramı  ilk kez bir uluslararası belgede yer aldı.

Daha sonra Birleşmiş Milletler 26 Kasım 2007’de  20 Şubat tarihinin “Dünya Sosyal Adalet Günü” olarak kutlanması kararını aldı ve ilk kez 20 Şubat 2009’da kutlandı. 

Dünya Sosyal Adalet Gününün amacı; sosyal adaletsizliğe dünya kamuoyunun ilgisini artırmak, ülkelerin eğitim, sağlık gibi konularda daha fazla bütçe oluşturmalarını desteklemek,yoksulluğun kökünü kazımak, kadınlar ve erkekler arasında eşitliği sağlamak ve herkesin sosyal adalete erişmesine olanak tanımaktır.

2017 yılında Dünya Sosyal Adalet Günü 20 Şubat Pazartesi günüdür.


Yorumlar