Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kısa şiirleri,sözleri, yazıları

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının yaklaştığı şu günlerde sizler için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı anlam ve önemi nedir? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı neden kutlanır? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı şiirleri, sözleri ve konuşma metinlerini sizler için derledik...

Abone ol
Abone ol 19 Mayıs 2017 01:59

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı şiirleri, sözleri ve konuşma metinleri!

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı anlam ve önemi nedir? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı neden kutlanır?

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” (1)

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. TürkMilleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır ki şimdi bu yolculuğu kısaca anlatmaya çalışalım.

Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması (2)dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve birşeyler yapmak içinAnadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk’le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:

“-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin!Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir...Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!...

Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?...O Vahdettin ki... bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur?Aldatıldığını mı anlamıştı?Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:

-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim...Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...”

Atatürk bu konuşmada plânlarının sezilmiş olabileceği duygusuna kapılmıştı ama, O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir“Türk Milleti” vardı.

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır. 18Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar. Bu sandallardan birinin sahibi olan İsmail Yurtsever, o zaman için Atatürk’ü tanımadığını söyler,Atatürk’ü sandalda ve Samsun’da iken geniş yakalı lejyon kaputu ve başında kalpakla gördüğünü anlatır. (5)

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Atatürk“Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”(6)derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir”(7)demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız. 



Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan 19 Mayıs için kutlama hazırlıkları devam ediyor. Okullarda ve çeşitli etkinlik alanlarında gerçekleşecek kutlamalar için öğrenciler şiir arayışlarına başladı.

19 Mayıs'a özel olarak öğrenciler, amatör ve usta şairler tarafından yazılan 19 Mayıs şiirlerini bu başlık altında sizlerle paylaşıyoruz.

19 Mayıs şiirleri arasında kısa olarak geçen 2 kıtalık, 3 kıtalık 19 Mayıs şiirleri yer aldığı gibi, 4-5-6 kıtalık şiirler de yer almaktadır.

Şiirleri ayrı ayrı sayfalardan ulaşabilir, beğendiklerinizi not edebilirsiniz.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tarihçesi



Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu ÜyesiAhmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.



19 Mayıs Şiirleri - En beğenilen şiirler bir arada!

 19 Mayıs Şiirleri - En beğenilen şiirler bir arada!

Şiddetle gelmişti, dört yandan vurgun,

Hem bıkkındı millet, hem de çok yorgun.

Kimi gafletteydi, kimisi dargın,

Bir sen uyanıktın, bir sen Atatürk.

İstanbul'dan kalktın, Samsun'a vardın,

Sonra Erzurum'da otağı kurdun.

Kanayan yarayı, Sivas'ta sardın,

Amasya'dan emir ver, sen Atatürk.

Ondokuz Mayıs'tır, doğum günümüz,

Yayıldı dünyaya Türklük ünümüz.

Gençliğe armağan, bu düğünümüz,

Mutlu kutlanıyor bil, sen Atatürk.

''Devlet millet için vardır.''diyordun,

''Millet vatan için var'' biliyordun.

Uğruna can feda, bir ülke kurdun,

Onunla bir ömür sür, sen Atatürk.

Her Ondokuz Mayıs, anarız seni.

Kulluktan kurtulduk, olduk medeni.

Bu pırıltıların, sensin nedeni,

Kaldırıp başını, görsen Atatürk.

Hüseyin Celep



Bugün 19 Mayıs

Gençlik bayramı var!

Bugün Samsun ufkundan

Yeni bir güneş doğar.

Karanlığa gömülmüş,

Vatana nur oldu O,

Yas bağlayan ruhlara,

Yüreklere doldu O...

O bir yaman volkandı,

Başbuğdu, kahramandı...

Bugünü kuran odur,

Yurdu kurtaran odur.

Bugün 19 Mayıs

Gençlik bayramı var!

Bugün Samsun ufkundan

Yeni bir güneş doğar.

İ.Hakkı TALAS



Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı

Selam durdu kayığı, çaparası, takası,

Selam durdu tayfası.

Bir duman tüterdi bu geminin bacasından

Bir duman

Duman değildi bu

Memleketin uçup giden kaygılarıydı.

Samsun limanına bu gemiden atılan

Demir değil

Sarılan anayurda

Kemal Paşanın kollarıydı.

Selam vererek Anadolu çocuklarına

Çıkarken yüce komutan

Karadeniz'in halini görmeliydi.

Kalkıp ayağa ardı sıra baktı dalgalar

Kalktı takalar,

İzin verseydi Kemal Paşa

Ardından gürleyip giderlerdi

Erzurum'a kadar

Cahit KÜLEBİ



 19 Mayıs Şiirleri - Yurdu düşmanlar sardı

Yurdu düşmanlar sardı,

Güneşimiz karardı.

Ninelerin gözleri

Birer kanlı pınardı.

Serin bahar meltemi

Gibi beyaz bir gemi

Samsun'a demir attı,

Göklerimiz ağardı.

Bu gemide inanan,

Yurda şan, millete şan;

Büyük, eşsiz kahraman

Mustafa Kemal vardı.

M.Necati ÖNGAY



19 Mayıs,

Türk'ün temel taşıdır,

Onun ardından gelen

Kurtuluş Savaşı'dır.

İşte Türk gençliğine,

Sağlam temeldir, diye,

Türk'ün bu şanlı günü

Bırakıldı hediye.

Dünya 19 Mayıs

Bir kurtuluş düğünü.

Bugün 19 Mayıs

Gençlik ve Spor günü.

R.Gökalp ARKIN



Mustafa Kemal'i düşünüyorum; 

Yeleleri alevden al bir ata binmiş; 

Aşıyor yüce dağları, engin denizleri, 

Altın saçları dalgalanıyor rüzgarda, 

Işıl ışıl yanıyor mavi gözleri. 

Mustafa Kemal'i düşünüyorum; 

Yanmış, yıkılmış savaş meydanlarında, 

Destanlar yaratıyor cihanın görmediği, 

Arkasından dağ dağ ordular geliyor 

Her askeri Mustafa Kemal gibi. 

Mustafa Kemal'i düşünüyorum 

Gelmiş geçmiş kahramanlara bedel 

Hükmediyor uçsuz bucaksız göklere; 

Al bir ata binmiş yalın kılıç 

Koşuyor zaferden zafere. 

Mustafa Kemal'i düşünüyorum; 

Ölmemiş bir Kasım sabahı; 

Yine bizimle beraber her yerde. 

Yaşıyor dört köşesinde vatanın; 

Yaşıyor damar damar yüreklerde.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum; 

Altın saçları dalgalanıyor rüzgarda, 

Mavi gözlerini ışıl ışıl, görüyorum, 

Uykularıma giriyor her gece. 

Ellerinden öpüyorum. 

Ümit Yaşar OĞUZCAN





Mayıs'ın on dokuzu. 

Kızaran ufuklardan kaldırıyor başını, 

Yeryüzüne can veren, 

Cana heyecan veren, 

Al yüzlü doğan güneş 

Takanın burnu nasıl Karadeniz'i yırtar; 

Siz de öyle bir anda yırtınız uykunuzu. 

Uyanın Samsunlular. 

Kurutacak gözlerde umutsuzluk yaşını 

Bugün Çaltı burnundan gülerek doğan güneş. 

Yıl 1919, 

Uyanın Samsunlular; 

Uyumak ölüme eş, 

Diriltin ruhunuzu, 

Ufukta bir gemi var; 

Fakat bu gemi niçin böyle yavaş geliyor? 

Acaba yolu mu az, yoksa yükü mü ağır? 

Bu gemi umut yüklü, inanç yüklü, hız yüklü, 

İçinde bu vatanın derdiyle yanan bağır, 

Kurulacak yarını düşünen baş geliyor. 

Bir baş ki, gökler gibi bir küme yıldız yüklü; 

Bu gemi onun için böyle yavaş geliyor. 

Yıl 1919 

Mayısın on dokuzu 

Ufukta duran gemi gitgide yaklaşıyor. 

Sanki harlı bir ateş 

Yakıyor ruhumuzu. 

Beklemek üzüntüsü her gönülde taşıyor. 

Üzülmemek elde mi; 

Hız yüklü, inanç yüklü, umut yüklü bu gemi 

O umut yayıldıkça ruhlara sıcak sıcak, 

O hız, doldukça damarlara kan gibi, 

Gizli gizli inleyen her yürek canlanacak, 

Ateş püskürecek uyuyan volkan gibi; 

Gittikçe büyükleşen 

Gölgene dikilmekten 

Karardı gözlerimiz. 

Koş, atıl gemi, sana engel olmasın deniz! 

Ak saçlı dalgaları birer birer kes de gel; 

Kuşlar gibi uç da gel, rüzgar gibi es de gel.

Celal Sahir EROZAN



Beşiktaş idmanında kavga çıktı!

Beşiktaş idmanında kavga çıktı!

Editörün seçtiği günün köşe yazıları

Editörün seçtiği günün köşe yazıları

Barcelona'ya bir Türk daha!

Barcelona'ya bir Türk daha!

 

Su gücüyle bakın ne yaptı

Su gücüyle bakın ne yaptı

Samsung Galaxy S8'in Türkiye fiyatına indirim geldi (Galaxy S8'i koruyacak program belli oldu)

Samsung Galaxy S8'in Türkiye fiyatına indirim geldi (Galaxy S8'i koruyacak program belli oldu)

Dünyanın en gereksiz havaalanı

Dünyanın en gereksiz havaalanı





Samsun'a ayak basmış kahraman bugün, 

Çayır, çimen yeşermiş zafer yolunda. 

Davul zurna sesinde şahlanır düğün, 

Gönlüm coşup öter bir bahar dalında. 

Atanın rüyasına gelincikler sun, 

Emek bahçelerinin güzel gülünü... 

Biz sonsuz bir sabahtayız... O, uyusun, 

Sevincimiz coşturur onun gönlünü. 

Nasıl çıkmış bir sabah Samsun'dan yola, 

Dağlardan dağlara o zafer türküsü, 

Şahlanıp bayrak çekmiş her eski kola, 

Taze bir bahar açmış yurdun gözünü. 

Al bayrağım Ankara Kalesi'nde hür, 

Dalgalanmakta altın bir çağa doğru, 

Yeni kahramanlar kol kol, boy boy yürür 

Şu karlı dağlardaki bayrağa doğru. 

On Dokuz Mayıs'ın hür başına çelenk, 

Kiraz mevsimi, gençlik ayı, gül ayı, 

Bir bahar bahçesinde gönüller renk renk, 

Şu sonsuz koşuya bak, sarmış yaylayı. 

Ceyhun Atıf KANSU



Esme rüzgar esme halim perişan 

Mustafa Kemal'im güvertede 

Ben Karadeniz'de dalgalarla boğuşan 

Küçük köhne bir tekne 

Baştan ayağa dek iman dolu 

Bu hasretlik daha ne kadar uzar 

Uçmak isterim Samsun'a doğru 

Bakışlarım kararır gözlerim dolar, 

Ben «Bandırma Vapuru» 

Karadeniz'de küçük köhne bir tekne 

Yağma yağmur esme rüzgar 

Yolumu bekler Anadolu 

Gümüş dere durmaz akar. 

Mustafa Kemal'im güvertede 

Dayamış alnım ufka bakar. 

Ben «Bandırma Vapuru» 

Var git başımdan Karadeniz 

Bu gece efkarım var 

N'oldu ey gönül n'oldu 

Gümüş dere durmaz ağlar 

Kan ağlar altmış üç ilimiz 

Kan ağlar Anadolu 

Ben «Bandırma Vapuru» 

Mustafa Kemal'im güvertede 

Kaputuna bürünmüş 

Bakışlarında kararlılık saçlarında rüzgar 

Yıldızlar geçiyor alnından 

Uzak zaferlerin şavkı vurmuş yüzüne. 

Ben «Bandırma Vapuru» 

Duyarım sesler gelir Anadolu'dan 

Samsun'a doğru 

Bir şey var gecenin içinde 

Rüzgarlarla karanlıklarla dağılan 

Bir şey var gecenin içinde 

Mustafa Kemal'in sevinciyle ağaran. 

Mesut TARCAN



Yurdu sarmıştı düşman,

Olmuştu gözler birer kanlı pınar,

19 Mayıs'ta Bembeyaz bir gemi,

Usulca Samsun'a geldi.

Doğmuştu güneş o an.

Açıldı gökyüzü,kalmadı duman.

19 Mayıs olmuş gençlere bayram,

Atatürk'üm unutulmazsın sen Paşam.

23 Nisan dedin,çoçuk bayramı ettin.

19 Mayıs'ı gençlere hediyeledin.

10 Kasım deme bana...

Ağlattın gidişinle ana,baba.

Al bayrak göklerde,

Tören yapılır her yerde,

İsmin ise dillerde,

Kutlarız Samsun'a gelişini Ata'm.

Görmeden duyarak sevdik,

Zaferlerinle hep övündük,

Bir bayramında daha hepberaberdik,

Şanını birkez daha dillendirdik,

Sayfalarca yazsam seni anlatamam Ata'm.



Samsun'da o gün doğdu

Türk'ün eşsiz güneşi,

Arasalar bulunmaz

Dünyada onun eşi.

Bütün yurt inliyordu,

Vatan gidiyor diye.

O sanki Türk yurduna 

Gökten geldi hediye.

Samsun, Sivas demedi

Bütün yurdu dolaştı,

Türk'ün bu öz evlâdı

Vatanla kucaklaştı.

Bin dokuz yüz on dokuz

Türk'ün temel taşıdır.

Ardından gelen savaş 

İstiklâl Savaşı'dır.

Temiz Türk gençliğine

Armağan olsun diye

Bu büyük ve şanlı gün

Bırakıldı hediye.

Ramazan Gökalp ARKIN



Bugün on dokuz Mayıs, ülkemin kader günü,

Dostların sevindiği düşmanın keder günü...

Genç bir kutup yıldızı, parladı karanlıkta,

Yol gösterdi millete bırakmadı zorlukta.

Özgürlüğün sevdası, yakıp dururken onu,

Dehası cesareti getirdi mutlu sonu.

Yeniden hayat verdi, yorulmuş bedenlere,

Sönmez bir ışık oldu ardından gidenlere.

Küçücük bir adımla değişti kaderimiz,

Mutluluğa dönüştü, derdimiz, kederimiz.

Taşıyorken Atayı Bandırma bir gururla,

Korkunç bir savaş verdi denizde dalgalarla.

O masmavi gözleri dalarken ufuklara,

Çoktan yelken açmıştı, gemisi umutlara.

Ardı sıra bir avuç, yürekli vatansever,

Kimisi pür silahlı, kimisi dua eder.

Yürek yürek birleşti tek vücut oldu millet,

Elbet böyle olacak yakışmaz bize zillet.

Adım adım hedefe, yürürken kutsal birlik,

Toplandı Anadolu, yeniden doğdu dirlik.

İstiklal savaşımız, işte o gün başladı,

Silahtan yoksun ordu dağda taşta kışladı.

Gece gündüz demeden, kutsal savaşımızda,

Birer birer yok oldu haçlılar karşımızda.

Zafer ancak kendine inanlara koşar,

Kendisine güvenen, aşılmaz dağlar aşar.

İşte böyle sevdayla kucaklandı hürriyet,

Gazi ve şehitlerle kuruldu Cumhuriyet.

Ey büyük Türk gençliği! Emanet artık sende,

Onu koruyacaksın can durdukça bedende.

Dik durun, çok çalışın, onlarla gururlanın,

Tüm dünya devleriyle, yarışa hazırlanın.



Her yer spor,

Her yer çocuk,

Her yer eğlence,

Bugün 19 Mayıs.

Her çocuk elinde bayrak,

Her çocuk neşeli,

Her çocuk mutlu,

Bugün 19 Mayıs.

Her Türk anıyor,

Her Türk sayıyor,

Her Türk kutluyor,

Bugün 19 Mayıs.



Samsun toprağında bir büyük lider...

Limana yanaştı yaşlı gemiyle.

Millete bir ümit, millete önder

Çıkmıştı karaya tüm görkemiyle 

Umut taşımıştı cesaretiyle

Yürekler dolusu Anadolu'ya

Yürüdü vakarla, tüm heybetiyle

Yeniden can verdi yorgun orduya

Samsun böyle bir gün hiç görmemişti

Altın harfler ile yazdı tarihe

Samsun'a böylesi hiç gelmemişti

Yetmez kelimeler, sığmaz tarife

Vatana sevdalı bayrağa aşık

Yiğitler toplandı ayak izinde.

Doğmuştu Samsun'a en parlak ışık

Parladı, nam saldı tüm yeryüzünde

Büyük umutlarla tüm Türk Milleti

Mustafa Kemal'in ardından koştu

Asaletli kandan Türkün kudreti

Vatana can vermek için yarıştı

Kazım Karabekir ve Fevzi Paşa

Sırt sırta Ata'ya destek verdiler

Böylesi başlandı kutlu uğraşa

Dünyaya yiğitlik dersi verdiler

Kasım KAPLAN





Seni anmak ve anlamak,

Gençliğin en büyük isteği Atam.

Senin fikirlerini yaşatmak,

Gençliğin en büyük hedefi Atam.

Senin yolundan gitmek,

Gençliğin en büyük isteği Atam.

Senin ilkelerinle yaşamak,

Gençliğin en büyük hedefi Atam.

Kurduğun cumhuriyeti korumak,

Gençliğin en büyük andıdır Atam.

Senin izinden gitmek,

Gençliğin en büyük hedefi Atam.

Senin çağdaşlık anlayışın,

Gençliğin en büyük çabasıdır Atam.

Seninle doğup, seninle büyümek,

Gençliğin en büyük şerefidir Atam





Bir şerefli milletin şanlı çocuklarıyız.

Kalplerimiz, nabzımız, vatan diyerek atar.

Ayrılmadan yürürüz, aynı yolda erkek, kız.

Ruhumuzda ateş var, göğsümüzde iman var...

Vücudumuz yay gibi, bacaklarımız çevik,

Kalplerde cumhuriyet, başımızdadır bayrak,

Bir emanet taşırız, Ata'mıza söz verdik.

Kuvvetimizi, gücümüzü, kanımızdadır kaynak...

Bilgi ile sporu, yürütürüz atbaşı,

Çalışkanlık, çeviklik atalardan mirastır.

Türk olmanın amacı kazanmaktır savaşı...

Bize ülkü yaraşır, bize hamle yaraşır.

19 Mayıs bizim en kutsal bayramımız.

Tarihlerde var mıdır, böyle bir günün eşi?

Bu pınardan içiyor, alıyoruz kuvvet, hız,

Bu ocaktan yakıyor bütün gençlik ateşi...



19 Mayıs Şiirleri - En Güzel Kısa (2-3 Kıtalık) ve Uzun (4-5-6 Kıtalık) 19 Mayıs Şiirleri

19 Mayıs Şiirleri - En Güzel Kısa (2-3 Kıtalık) ve Uzun (4-5-6 Kıtalık) 19 Mayıs Şiirleri

Coşuyor Karadeniz,

Çarpıyor yüreğimiz,

Açıldı Türk'ün önü,

Bekliyor Ata'yı

19 Mayıs günü.

Ata'm Samsun'a çıktı,

Yumruklarını sıktı,

Kurtuluşa hız oldu.

Savaştı içte, dışta,

Dünyaya yıldız oldu.



Yaşıyor kalbimizde,

Atatürk güneş gibi,

Her zaman içimizde.

Tembellik yasak bize,

Parolamız ileri,

Dünyaya örnek olsun,

Çalışkan Türk gençleri.

Ülkü verir, hız verir.

Bize 19 Mayıs.

Yurdumuzu kurtaran,

Ata'yı unutmayız.

Tembellik yasak bize,

Parolamız ileri,

Dünyaya örnek olsun,

Çalışkan TÜRK GENÇLERİ



19 Mayıs'ı seviyorum,

Ata'mızı özlüyorum,

Bayramı neşe içinde,

Coşkuyla kutluyorum.

Samsun'u seviyorum,

Ata'mızı özlüyorum,

Bu bayramı hak eden,

Gençleri kutluyorum.

Bayrağımı seviyorum,

Ata'mızı özlüyorum,

Meydanları dolduran,

Sizleri kutluyorum.

Ülkemi seviyorum,

Ata'mızı özlüyorum,

Kalbinde vatan yatan,

Herkesi kutluyorum.



Tekmil Anadolu ayakta,

Bu gelen Bandırma vapuru.

Mustafa Kemâl'in bakışı

Göklerden duru.

Boz kalpağın hele bir çıkarsın Mustafa Kemâl

Altın saçları pırıl pırıl uçuşur rüzgarda.

Mustafa Kemâl'in elbisesi

Rütbesiz, nişansız...

Ve avuçlarında

Kaderi yazılmış Türkiye'nin.

Karadeniz sereserpe uzanmış önünde

Bandırma vapuru yavaş yavaş yol alır,

Gazi Anadolu divan kurmuş bekleşir

Mustafa Kemâl geliyor.

Vapur yaklaşır, yaklaşır;

Secde eder dağlar taşlar.

Selam verir Gazi Anadolu'm;

Bandırma vapurunun içinde.

Güneşten süt emmiş

Bir sarışın kahraman var.

Mustafa Kemâl, ölümsüz kahraman,

Sen Samsun'a ayak bastığın an,

Al bir bayrak gibi açılıp rüzgarınla,

Dalgalandı vatan.





Mayıs'ın on dokuzu.

Ufukta duran gitgide yaklaşıyor.

Sanki harlı bir ateş

Yakıyor ruhumuzu.

Beklemek üzüntüsü her gönülde taşıyor.

Üzülmemek elde mi ?

Hız yüklü, iman yüklü, umut yüklü bu gemi.

O umut yayıldıkça ruhlara sıcak sıcak,

O hız, doldukça bütün damarlara kan gibi,

Gizli inleyen her yürek canlanacak.

Ateşler püskürecek uyuyan volkan gibi.

Gittikçe büyükleşen

Gölgene dikilmekten karardı gözlerimiz.

Koş, atıl gemi, sana engel olmasın deniz.

Ak saçlı dalgaları birer birer kes de gel !

Kuşlar gibi uç da gel, rüzgar gibi es de gel !

Celal Sahir EROZAN




Yorumlar