Anasayfa /  Foto Galeri

Okullar bugün açılıyor! İşte yüz yüze eğitimin tüm detayları

Uzun bir sürenin ardından okullar bugün kapılarını öğrenciler için açıyor. Anaokulu ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ilk olarak 2 gün devam, 5 gün okula gitmeme şeklinde bir uygulama ile okula gidecek. Okullarda öğrencileri, öğretmenlerin ve toplum sağlığının riske atılmaması için birtakım önlemler alındı. İşte tüm detaylar...

Okullar bugün açılıyor! İşte yüz yüze eğitimin tüm detayları - Sayfa 1

Okullar pazartesi günü 2020-2021 sezonunun ilk yüz yüze eğitimine başlayacak. Yüz yüze eğitim ile okulların açılış tarihi, uzaktan eğitim süreci için belirlenen son güne girilmesiyle birlikte öğrenciler kadar ebeveynlerin de gündemindeki konu olmaya başladı. Okullar ne zaman açılacak sorusu ile yaklaşık 3 aydır araştırmalarını sürdüren vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları sonrasında 21 Eylül tarihine kilitlendi. Okullar hakkında Bakan Selçuk dışında Bakan Koca'dan da açıklama geldi. Bakan Koca, 2+5 gün kararının gündeme geldiğini ancak nihai kararının 3 haftalık değerlendirmenin ardından netlik kazanacağını ifade etti. İşte, okullar ne zaman açılacak sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler...

Okullar bugün açılıyor! İşte yüz yüze eğitimin tüm detayları - Sayfa 2

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un detaylarını açıkladığı okulların açılış tarihi, ilk olarak okul öncesi ve 1. sınıflar için geçerli olacak. İlerleyen dönemlerde, 8, 9 ve 12. sınıflar gibi diğer sınıflar için de değerlendirme gerçekleştirecek olan Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılış tarihi konusuna netlik kazandıracak. 

Okulların açılış tarihi için gündemde yer alan detaylar, 21 Eylül tarihine kilitlenen pek çok kişi tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Okullar ne zaman açılacak sorusuna yönelik pek çok kez açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son olarak 'Diğer sınıflarla ilgili de birkaç hafta sonra değerlendirme yapacağız' açıklamasında bulunmuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; 

Okullar bugün açılıyor! İşte yüz yüze eğitimin tüm detayları - Sayfa 3

O yaşlar çok kritik yaşlar. Alıcı dediğimiz yaşlar. 1 sene bekleyebilir ama buna rağmen göndermesini tavsiye ederim. Çünkü çocuklarımız okul ortamında temel kavramlarını almadığında ilkokul 1. sınıfta zorluk çekiyor. O yüzden tavsiye ederim.

Bizim vazifemiz bu 2 günün dışındaki günlerde yapacağımız çalışmalarda bu çocuklarımıza velilerimize destek olmak. İlk defa bu anlamda bir öğretmen olacak. İlk defa resmi anlamda okul ortamında olacak. Bu çocuklarımız eğer öğretmeni görmezse tanışmassa, duygusal bağlantı kurmazsa hiç okula gitmediğinde duygusal bağ oluşmuyor. Aslında hedefimiz daha çok okul ortamına alışması, öğretmeniyle tanışması. İlk kez gördüğü birine bağ kurmak çok zor.

Okullar bugün açılıyor! İşte yüz yüze eğitimin tüm detayları - Sayfa 4

Müfredatı biz tam olarak çocuklarımızla paylaşacağız. EBA TV de paylaşırız, internette paylaşırız, yüz yüze paylaşırız. Eskiden çok imkan yoktu şimdi bu imkanlarımız çok daha fazla var.

(Biz okulları açmakta erken mi davranıyoruz yoksa geç mi kaldık?) Bütün ülkeler bunu açıyor da siz niye 1. sınıftan başladınız diye bir eleştiri bekledim. Elbette haklılık payı olabilir, elbette saygı duyuyoruz. Bizim görevimiz herkesi dinlemek. Ama burada karar verirken makul olan şu: Bir kararı bilimsel tabloya bakarak ortaya koyarsınız. Bunların hepsini okurken bunlar sonucunda bir görüş oluşturursunuz. Bizim nasıl bir vebal altında olduğumuzu kimse bilemez. Bu karar altında ne kadar ezildiğimizi bilmeleri lazım. Bu karar eğitimsel kararın çok ötesinde. Bu kararı verirken bilimsel verilerimiz var. Biz de diyoruz ki biraz geç kalalım, sağlık çok önemli. Risk varsa biz yokuz diyoruz. O yüzden de tam hizasında bırakıyoruz. Diğer sınıflarla ilgili de birkaç hafta sonra değerlendirme yapacağız. Takvim olamaz, ben vaka sayısının seyrini bilemiyorum. Bilim Kurulu'nun 1 ay sonrası için ne diyeceğini bilemiyorum. Bunu bilemezken şöyle olacak demek olmaz. Dikkatli konuşmalıyız, dikkatli karar vermeliyiz. Bizim amacımız ne? Temelli hepsini açmak.

3 ay önce bir şey söyledim ben. Dedim ki "Bizim senaryolarımız var. Onlardan birini uygulayacağız." Bugün o süreç gerçek oldu. 2+5 uygulamasını devreye soktuk. Eğer Bakan Koca, "Şu ille ilgili tavsiyemiz var" derse onla ilgili düşünceleri dikkate almalıyız. Biz duruma bakarak esnek bir karar almak zorundayız. Biz Sağlık Bakanlığı'yla her gün görüşüyoruz. Sürekli irtibat halindeyiz. HES ile ilgili yapılan uygulama için 2.5 aydır çalışıyoruz ve bugün tamamlandı.