Anasayfa /  Güncel

Ogün Samast için bir kez daha hapis cezası talep edildi

Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'a ilişkin yeni bir iddianame hazırlandı. Geçtiğimiz çarşamba günü tahliye edilen Samast, iddianamede "suça sürüklenen çocuk" olarak tanımlandı. İddianamede, Samast'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 ay ile 12 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.

Abone ol
Abone ol 20 Kasım 2023 13:00

Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'a ilişkin yeni bir iddianame hazırlandı. Geçtiğimiz çarşamba günü tahliye edilen Samast, iddianamede "suça sürüklenen çocuk" olarak tanımlandı.

İddianamede, Samast'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 ay ile 12 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'a yönelik yeni bir iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan iddianamede, Samast'a "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Müşteki olarak iddianamede, Arat, Delal, Hasrof, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarıan isimleri yer alırken, ayrıca İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Yasin Hayal'in "suç örgütü yöneticisi olmak", Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise "suç örgütü üyesi olmak" suçlarından daha önce ceza aldıkları vurgulanırken, iddianame, Samast'ın 5 Aralık 2014'te savcılıkta verdiği ifadeye de yer vererek şu detayları içeriyor:

"Mektupta yazdığım gibi, Yasin önce beni Erhan Tuncel’in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada benim bulunduğum yerin 3 metre arkasında mutfak bölümü vardı, mutfağın kapısı açıktı. Erhan’la Yasin konuşuyordu. Ben de kulak misafiri oldum. Erhan, 'Ramazan Akyürek ve Fuat müdür' diye konuştuğunu duyunca döndüm dinledim. Yasin dedi ki, 'O zaman sırtımız sağlam.' dedi. Evden çıkınca Yasin’e sordum.

Yasin dedi ki, 'Ben Ramazan Akyürek’i tanıyorum. İsmen de tanıyorum, Trabzon’da müdürlük yaptı, biliyorum ama Fuat müdür kim?' dedim. Yasin de bana, 'Erhan’ın tanıdıkları, biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık. Çocuk vazgeçti, Erhan onlardan referans almış. Ramazan müdür hatta 'İstanbul emniyet amiri bile biliyor ama arkanızda hepsi, düşün, büyük kahraman olacaksın, cayarsan fena olur yakarım seni' dedi. Ben de önce dediğim gibi tekrar 'peki' dedim.

Ben Yasin’e 'Olay nasıl olacak?' dedim, Yasin de bana 'Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzanız olacak.' Ayrıca bana bayrak verdi, otobüsten Trabzon’a dönerken 'Samsun’dan seni alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar.' dedi."

7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, FETÖ terör örgütünün devletin anayasal kurumlarını ele geçirme stratejisi üzerinde detaylı bir vurgu yapılmıştır.

Örgütün, askeriye, mülkiye, emniyet, yargı ve diğer stratejik kamu kurumlarına sızma çabalarını, bürokrat ve personeli sistem dışına çıkarma çabalarını içeren iddianamede, örgüt üyelerinin bu kritik makamlara getirilmesiyle ilgili ayrıntılar ifade edilmiştir.

İddianamede öne çıkan bir diğer önemli nokta, örgütün stratejileri doğrultusunda İstanbul İstihbarat Müdürlüğü'nü ele geçirerek Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Askeri Casusluk, Cizre/Temizöz, Devrimci Karargah, Tahşiye, Selam Tevhid, 17-25 Aralık operasyon ve davaları gibi olayları başlatma sürecine vurgu yapılmasıdır. Ayrıca, 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar uzanan süreçte örgütün devlet içindeki etkinliğini artırmak adına aldığı stratejik adımlar da iddianamede özellikle vurgulanmıştır.

Ogün Samast'ın FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna dair somut delil bulunamamasına rağmen, Samast'ın örgüt yöneticileri ve üyeleriyle belirli bir irtibata sahip olduğu ve Dink cinayeti sırasında ve sonrasında örgütün çıkarları doğrultusunda hareket ettiği belirtilmiştir. Samast için "suça sürüklenen çocuk" kategorisinde yer alan iddianamede, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilmiştir.

İddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde incelenmek üzere gönderilmiştir.

Olayın geçmişi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ele alındı. Ancak, Dink'in katili Ogün Samast'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle dosyası, İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilme kararı alındı.

Mahkeme, 6008 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesi ve CMK'nın 250. maddesinin 4. bendine eklenen hüküm gereğince, Samast'ın dava dosyasını çocuk mahkemesine iletti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz 2011 tarihinde Samast'ı "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Olay tarihinde Samast'ın 16 yaşını doldurmuş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme, cezayı üçte bir oranında indirerek 21 yıl 6 aya düşürdü.

Ayrıca, Samast'ı "ruhsatsız silah taşımak" suçundan da 2 yıl hapis ve 900 lira adli para cezasına çarptıran mahkeme, olay tarihindeki yaşını dikkate alarak bu cezayı 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezasına çevirdi.

 

 

 

Yorumlar