Anasayfa /  Foto Galeri

O ücretler artıyor! Milyonlarca çalışana yüzde 15'lik zam müjdesi

Yüzde 15'lik zam müjdesi yapıldı! Tüm çalışanlar aralık ayının gelmesi ile birlikte ücretlerine ne kadar zam yapılacağını araştırmaya başladı. Asgari ücret için süreç devam ederken, özel sektör de zam oranını minimum fiyata yapılacak zama göre tanımlıyor. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yeni minimum fiyat için ikinci toplantı yarın yapılırken, ay içinde açıklanacak kararı çalışan-çalışmayan herkes merakla bekliyor.

O ücretler artıyor! Milyonlarca çalışana yüzde 15'lik zam müjdesi - Sayfa 1

Çalışan herkesi kapsıyor. Asgari ücret ile birlikte o ücretlere de zam yapılacak. Çalışan herkes yapılacak zamdan yararlanacak. Zamlı ödemeler yeni yılda alınacak ilk maaşa yansıyacak. Milyonlarca asgari ücretli, asgari ücrete yapılacak zam oranını merak ediyor. Asgari ücret ile ilgili henüz net bir rakam telaffuz edilmese de yüzde 15'lik zam gündemde. Eğer asgari ücret yüzde 15 artarsa, asgari geçim indirimi 253-431 lira aralığına ulaşacak. Peki, asgari geçim indirimi ne kadar olacak? Kim, ne kadar asgari geçim indirimi alacak? İşte AGİ zammıyla ilgili merak edilen tüm detaylar...

O ücretler artıyor! Milyonlarca çalışana yüzde 15'lik zam müjdesi - Sayfa 2

Yeni ücret yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin maaşının yanı sıra asgari geçim indirimini (AGİ) de artıracağı için, tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. Halen çalışanlara 220,73 ile 375,23 lira arasında AGİ ödeniyor. Tutar, çalışanın evli olup olmamasına, eşinin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteriyor. Eğer asgari ücret yüzde 15 zamlanarak brüt 3 bin 384 lira 45 kuruşa, net 2 bin 672 liraya çıkarsa, AGİ tutarları lira 253,83-431,51 lira aralığına yükselecek.

O ücretler artıyor! Milyonlarca çalışana yüzde 15'lik zam müjdesi - Sayfa 3

İŞÇİNİN GÖZÜ TEKLİFTE

Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerinde önce işverenden rakam beklediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Makul, mantıklı, çalışanların kabul ve tebessüm edeceği bir rakam olursa buna 'evet' deriz. Biz de isteriz işveren ve hükümetle birlikte imzalayalım ama toplumun kabul edeceği bir rakam olmalı."

O ücretler artıyor! Milyonlarca çalışana yüzde 15'lik zam müjdesi - Sayfa 4

SENARYOLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrette ne kadar artış yapacağı merak ediliyor. Çeşitli senaryolara göre asgari ücrette yapılacak olası artışlar şöyle: