Anasayfa /  Sağlık

Norovirüs nedir? Norovirüs belirtileri nelerdir?

Son günlerde mide bulantısı ve ishal problemleriyle hastanelere gidişlerde artış yaşandı. Uzmanlar norovirüs isimli bir virüsün salgına neden olduğunu düşünüyor. Peki, norovirüs (mide gribi) nedir, belirtileri nelerdir? Norovirüs tedavisi var mı?

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 31 Mayıs 2022 11:12

Kovid-19 salgının ardından yaşanan salgın hastalıklarında ciddi bir artış oldu. En son yine birçok ülkede görülen maymun çiçeği virüsü ortaya çıkmıştı. Şimdi de insanlar başka bir salgın ile de karşı karşıya: Norovirüs diğer adıyla mide gribi. Son zamanlarda artan ateşsiz ishal ve kusma belirtileri gösteren hastaların norovirüs salgınına yakalandığı konuşuluyor.

Özellikle ilk okul çağındaki çocuklarda ve yetişkinlerde görülen norovirüs ya da mide gribinin en sık görülen belirtileri arasında, karın ağrısı, ishal, kusma, halsizlik gibi belirtiler yer alıyor. Bu hastalığın koronavirüsten daha hızlı yayıldığı düşünülmekte. Bundan dolayı norovirüsten etkilenen hastaların hastanelere az önce saydığımız şikayetlerden dolayı başvuru sayılarında artış yaşanıyor.

NOROVİRÜS (MİDE GRİBİ) NEDİR?

Bazı uzmanlar norovirüsü, "Çok bulaşıcı mide ve bağırsak virüsü" olarak tanımlıyor. Ayrıca enfekte olan bir kişiden doğrudan ya da dolaylı temas yoluyla çok hızlı yayılabildiğini söylüyorlar. Uzmanlar mide gribi yani norovirüs konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Norovirüsün birçok farklı türü bulunmaktadır. Hayatınızda birçok kez norovirüse (mide gribi) yakalanabilirsiniz. Belirli norovirüs tiplerine karşı bağışıklık geliştirmek mümkün olsa da bağışıklığın ne kadar sürdüğü henüz tam olarak bilinmemekte. Her yaştan çok sayıda insan norovirüse yakalanabilmektedir.

NOROVİRÜS belirtileri nelerdir?

Mide gribinin sık görülen belirtileri arasında, mide bulantısı, kusma, ishal yer alır. Diğer bulgular ise; karın ağrısı, ateş, vücut ağrıları ve baş ağrısıdır.

Norovirüs, enfekte olan bir kişi ile doğrudan temas kurulduğunda, enfekte yiyecek ve su tüketiminde, kirli yüzeylere dokunup ardından ellerinizi yıkamadan ağzınıza temas ettiğinizde bulaşır. Mide gribi kolayca yayılır ve norovirüs salgını da oldukça büyüktür. Bu virüsle enfekte olan kişiler milyarlarca norovirüs parçacığını saçarak diğer insanlar bulaştırabilir ya da sadece birkaç norovirüs parçacığı ile diğer kişileri hasta edebilir.

Norovirüs (mide gribi) tedavisi var mı?

Bir çeşit salgın hastalık olan norovirüs ile enfekte olan kişiler 1-3 gün içerisinde iyileşir. Günde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz, kendinizi çok hasta hissedebilirsiniz. Norovirüs için kullanılan bir ilaç bulunmamaktadır. Kustuğunuzda veya ishal olduğunuzda vücudunuzdan eksilen sıvıyı yerine geri koymanız gerekir. Bu yüzden bol bol sıvı tüketmelisiniz. Bu sıvı kaybını önleyecektir.

Norovirüs hastası kişilerin vücut sıvılarından başka insanlara bulaşabilir. Bu kişi kendini iyi hissetse bile 1-2 hafta kadar norovirüs bulaşmaya devam edebilir. Bu yüzden hastalığı atlattıktan sonra bile kişisel hijyene özen göstermelisiniz. Koronavirüste olduğu gibi norovirüste de el yıkamak oldukça önemlidir. Meyve sebzeleri yıkamak da oldukça önem arz eder.

Norovirüs salgınına yakalanan kişiler diğer insanlara bulaştırmamak için tamamen iyileşene kadar toplum içine çıkmamalıdır. kıyafet, çarşaf gibi kişisel eşyalar ile tabak, kaşık, çatal gibi ürünleri sıklıkla yıkamalıdır. Bu hastalığa yakalann kişiler başkaları için yemek hazırlamamalı, temas ettikleri yerler dezenfekte edilmelidir. Mide gribine kontamine sular da neden oalbilmektedir. Böyle bir durumda şebeke suları tüketilmemelidir. Tüketilmek zorunda kalırsanız kaynatıp soğutarak tüketmelisiniz. Havuzlarda hijyen sorunu yaşandığından bundan da uzak durmakta yarar var.

Yorumlar