Anasayfa /  Dünya

Noel nedir? Noel ne zaman kutlanır? Noel tarihleri nelerdir?

Noel zamanı geldiğinde birçok ülkede farklı türden kareler ortaya çıkmaktadır. Noel, Hristiyanlık ve Batı kültürünün dünyada baskın olmasından dolayı dünya kültürünü oldukça etkilemiştir. Peki, Noel nedir? Noel ne zaman kutlanır? Noel tarihleri nelerdir? İşte merak edilenler.

Abone ol
Abone ol 20 Aralık 2022 20:36

Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Türkçeye ise Fransızca'dan Noël sözcüğünden geçmiştir.

Noel, her sene 25 Aralık'ta İsa peygamberin doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ayrıca; Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir.

NOEL TARİHLERİ

Noel, her sene dünyadaki Hristiyanların büyük çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Bazı ülkelerde ise noel kutlamaları 24 Aralık tarihinde Noel arifesiyle başlar ve 25 Aralık bitimine kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

NOEL KUTLAMALARI

Günümüzde Noel kutlamaları Hristiyan ülkelerde oldukça renkli geçiyor. Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlamaktadır. Hristiyanların İsa peygamberin doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde ise advent mumları yakılır.

Noel'den önce okullarda İsa peygamberin doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir. Bu oyunlarda İsa peygamberin bir ahırda dünyaya gelişi ve doğudan gelen üç müneccimin İsa'ya hediyeler getirmesi canlandırılır. Kiliselerde ve sokaklarda çocuklardan ya da yetişkinlerden oluşturulmuş korolar Noel ilahileri söylerler. İnsanlar Noel'den önceki özellikle hafta sonlarında Noel partileri verirler.

Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.

Noel yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindi ve sosistir. Bazı ülkelerde tatlı olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) üzerine brendi dökülerek tutuşturulur.

 

Etiketler Noel
Yorumlar