Anasayfa /  Sağlık

Neden kabus görürüz? Kabus görmemize neden olan durumlar nelerdir?

Kabuslar genellikle kişinin yaşadığı stres, kaygı korku ve ya travmaların bir yansıması olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ayrıca uyku bozuklukları ve ilaçlar da kabusların tetikleyicisi olabilir. Özellikle yaşam tarzı ile ortaya çıkabilen kabuslar, aynı zamanda bazı rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Peki neden kabus görürüz? Kabuslar hastalıkların habercisi olabilir mi?

Abone ol
Abone ol 10 Nisan 2023 16:50

Araştırmacılar kabusların, yaşadığımız stres kaygı korku veya travmaların bir yansıması olabileceğini düşünmektedirler. Özellikle, düşme, kapana kısılma, yolunu kaybetme ve kovalanma gibi temalar en yaygın olanları. Bu kabuslar ise ortak duyguları harekete geçiriyor. Ayrıca kabusların bazen sağlık problemleri, ilaçlar veya uykuda solunum problemleri gibi nedenlerle de ortaya çıkabileceği bilinmektedir.

 Kabusların nedenleri

Kabuslar, birkaç faktöre bağlı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yaşam tarzı ile ortaya çıkabilen kabuslar, aynı zamanda bazı rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. İşte o nedenlerden bazıları; Korku içeriğine sahip kitap, film veya video oyunları Uykudan önce atıştırmak Yüksek ateş ve hastalıklar Kontrolsüz antidepresan ve narkotik ağrı kesici içeren ilaç kullanımı Madde ve alkol kullanımı Stres, anksiyete ve depresyon Kabus bozukluğu Uyku apnesi Narkolepsi Travma Sonrası Stres Bozukluğu 

Kimler sıklıkla kabus görür?
Her yaştan insan kabus görebilir. Bununla birlikte, kabuslar özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda daha yaygındır. Kızların kabuslarından rahatsız olma olasılığı erkeklerden daha fazladır. Kabuslar normal gelişimin bir parçası gibi görünmektedir ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) haricinde, genellikle altta yatan herhangi bir tıbbi durumun veya zihinsel bozukluğun semptomları değildirler.

Kabuslar devam ederse ve uyku düzeninizi kesintiye uğratırsa sorun olabilir. Bu, uykusuzluğa ve gün içinde işleyiş zorluğuna yol açabilir. Kabuslarla baş etmekte sorun yaşıyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var.

Etiketler kabus stres insan
Yorumlar