Anasayfa /  Foto Galeri

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Neden psikoloğa gitmeliyiz? 10 Mayıs dünya psikologlar günü

Hepimiz zaman zaman arkadaşımıza, eşimize dostumuza “Bence bir Psikolog’a görünmelisin” demişizdir ya da bize denilmiştir. Bu yönlendirme eylemi karşısında gelen “Hayır hiç de gerek yok” cümlesi, günümüzde biraz daha yerini “Aslında haklısın, olabilir, deneyebilirime” evrilmiş durumda. Peki gerçekten ne zaman Psikolog’a gitmeli? Herkesin böyle bir terapiye ihtiyacı var mı?

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Neden psikoloğa gitmeliyiz? 10 Mayıs dünya psikologlar günü - Sayfa 1


SORUNLARINIZ KRONİKSE CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR

NE ZAMAN PSİKOLOĞA GİTMELİYİM?  NEDEN PSİKOLOĞA GİTMELİYİZ?

10 MAYIS DÜNYA PSİKOLOGLAR GÜNÜ

Hepimiz zaman zaman arkadaşımıza, eşimize dostumuza “Bence bir Psikolog’a görünmelisin” demişizdir ya da bize denilmiştir. Bu yönlendirme eylemi karşısında gelen “Hayır hiç de gerek yok” cümlesi, günümüzde biraz daha yerini “Aslında haklısın, olabilir, deneyebilirime” evrilmiş durumda. 

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Neden psikoloğa gitmeliyiz? 10 Mayıs dünya psikologlar günü - Sayfa 2

Peki gerçekten ne zaman Psikolog’a gitmeli? Herkesin böyle bir terapiye ihtiyacı var mı? Bir keşif olan; kendini yakından tanıma, farkındalığı arttırma, kaçılan duygu durumları ile yüzleşmeyi sağlayan terapi sonrası kendimizi nasıl hissedeceğimizin yanıtını Liv Hospital Uzmanı Psikolog Belgin Arslantaş’tan aldık.

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Neden psikoloğa gitmeliyiz? 10 Mayıs dünya psikologlar günü - Sayfa 3

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim?

Aslında genel olarak bireylerin; ‘’Ben üstesinden gelirim ya da hallediyorum’’ veya ‘’Kimseye ihtiyacım yok’’ gibi düşünceleri ve etiketlenme korkusu psikoloğa gitmenin, destek aramanın bununla birlikte destek almanın önündeki en büyük engeldir. Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilmelidir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kişi kendini bir çıkmazın içinde hissediyorsa bir uzman desteğinin faydalı olabileceğinin farkında olması gerekmektedir.

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Neden psikoloğa gitmeliyiz? 10 Mayıs dünya psikologlar günü - Sayfa 4

“Ben iyiyim psikoloğa ihtiyacım yok” derken aslında neyi bastırıyoruz?

Tabi ki başa çıkmakta zorlandığımız duygularımız, korkularımız, sanrılarımız ve kendi gerçekliğimizden kaçıyoruzdur. Bazen yüzleşmek zordur, çünkü şunu biliriz ki körü körüne tutunduğumuz kaygılarımız, acılarımız ya da sorunlarımızla çalışır ve yüzleşirsek o tanıdık olan kabuğu kırmış da olacağızdır bu bazen insanı korkutur. Sorunlarının kendinden alınması hali çıplak ve savunmasız da hissettirebileceği gibi yerine ne koyacağım neyin arkasına saklanacağım ya da neye tutunup yas tutacağım endişesi bazen onunla yüzleşip iyileşmekten daha zordur.