Anasayfa /  Dünya

Nasa Artemis 1 ay roketinin fırlatılmasını tekrar erteledi!

Teknik sorunlar ve hava koşulları nedeniyle Artemis 1 ay roketinin fırlatılması tekrar ertelendi. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 25 Eylül 2022 15:45

NASA, Florida'ya yönelen ve büyük bir kasırgaya dönüşebilecek tropik bir fırtınayla ilgili endişeler nedeniyle Salı günkü yeni ay roketinin fırlatma girişimini erteliyor. Bu, NASA'nın yarım yüzyıl önceki Apollo Ay'a iniş programının devamı niteliğindeki, mankenlerin olduğu ancak astronotların olmadığı ay yörüngesindeki test uçuşunun geçtiğimiz aydaki üçüncü gecikmesi.

Hidrojen yakıt sızıntıları ve diğer teknik sorunlar önceki fırçalamalara neden oldu.

 Şu anda Karayipler'de çalkalanan tropik fırtına Ian'ın Pazartesi gününe kadar bir kasırgaya dönüşmesi ve Perşembe günü Florida'nın Körfez kıyılarına çarpması bekleniyor.

Tahmin belirsizlikleri göz önüne alındığında, NASA Cumartesi günü Salı günkü planlanan fırlatma girişiminden vazgeçmeye ve bunun yerine 322 fit (98 metrelik) roketi hangarına olası bir dönüş için hazırlamaya karar verdi. Yöneticiler, fırlatma rampasından alıp almayacağına Pazar günü karar verecek.

Roket pistte kalırsa, Nasa iki haftalık bir elektrik kesintisi döneminden önceki son fırsat olan 2 Ekim'de fırlatma denemesi yapabilir. Ancak Pazar günü geç veya Pazartesi günü erken bir geri dönüş, muhtemelen test uçuşu için uzun bir gecikme anlamına gelir ve muhtemelen Kasım ayına ertelenir.

Mürettebatsız test uçuşu Artemis I, NASA'nın Apollo sonrası insanlı uzay uçuşu programı için, uzay mekikleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile düşük Dünya yörüngesine onlarca yıl odaklandıktan sonra önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor.

Adını antik Yunan mitolojisinde Apollon'un ikiz kardeşi olan tanrıçadan alan Artemis, gelecekte Mars'a uçmak için bir basamak taşı olarak aya gidecek. Uzay Fırlatma Sistemi roketi, NASA tarafından şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket.

İlk test uçuşunun iyi gittiğini varsayarsak, astronotlar 2024'teki bir sonraki görev için gemiye tırmanacaklar ve 2025'te iki kişilik bir aya iniş yapacaklar.

 

 

Yorumlar