Anasayfa /  Dünya

Mülteci akınıyla birlikte İsveç'te tüberküloz vakakarında ani artış

Mülteci akınıyla birlikte İsveç'te tüberküloz vakakarında ani artış

Abone ol
Abone ol 29 Şubat 2016 11:00

İsveç'te 2015'te, bir önceki yıla göre yüzde 22'lik artışla 835 yeni tüberküloz (verem) vakasına rastlandığı bildirildi.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nden enfeksiyon uzmanı doktor Jerker Jonsson, Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada, vereme yakalananların yüzde doksanının İsveç dışında doğmuş kişiler olduğunu ifade etti. Rapor edilen 835 vakıadan sadece 97'sinin İsveç'te bulaştığını ve diğerlerinin yurtdışından getirilmiş olduğunu söyleyen uzman doktor Jonsson, "Tüberkülozun şehir içinde, açık alanlarda yayılma riski az. Bu hastalık en çok ev içerisinde, ortak yaşam alanlarında yayılmakta." diye ekledi.

Ölüme Yol Açabilir

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis complex olarak tanımlanan bir grup mikobakteri tarafından oluşturulan, çok değişik klinik görünümlere sahip kronik, nekrozitan bir infeksiyondur. Hastalığın oluşumundan %97-99 oranında Mycobacterium tuberculosis sorumludur. Basiller, çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebilmektedir. Tüberküloz (TB) hastalığı, önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, toplumsal açıdan önemli bir hastalıktır.

Nasıl Bulaşır?

Tüberküloz hava yolu ile TB hastasından sağlam kişiye bulaşır. En bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş, balgam mikroskopisinde ARB pozitif olan akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar; aile bireyleri, aynı evi paylaştığı arkadaşları, işyeri arkadaşları olabilir. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir.

Etiketler Tüberküloz
Yorumlar