Anasayfa /  Teknoloji

iPhone 8 OLED ekran detayları netlik kazanmaya başladı

Apple'ın yeni amirali iPhone 8 için 5.8 inç çerçevesiz OLED bir ekrana sahip olacağı haberleri son günlerdeki yeni iPhone iddialarını ekran detaylarına yoğunlaştırdı. Apple'ın aldığı her yeni patent, yeni ürünleri ile ilgili bilgi sahibi olmamızı sağlarken, iPhone 8 için hazırlanan tasarımlar, yeni modelin nasıl görüneceği konusunda bilgiler sunmaya devam ediyor.

Abone ol
Abone ol 17 Mart 2017 18:15

Apple'ın yeni iPhone'ları tanıtmasına 5 aydan fazla bir süre var. Fakat özellikle premium özelliklere sahip olması beklenen iPhone 8, gündemi her geçen gün biraz daha fazla meşgul ediyor. Son bir kaç içinde gelen raporlar yeni iPhone'un ekranının detaylarını ortaya koyuyor. 

Kavisli bir ekrana sahip olabilir

iPhone 8 ve iPhone X isimlerinin ön plana çıktığı yeni iPhone'un 5.8 inçlik çerçevesiz OLED bir ekrana sahip olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bir çok analistin iddiası bu noktada birleşiyor. 

Ekranın kavisli olup olmayacağı konusu henüz netleşmedi. Fakat son bir kaç gün içinde gelen raporlar iPhone 8'in kavisli bir ekrana sahip olacağını söylüyor. Dün Nikkei'nin yayınlandığı rapora göre iPhone 8'de Galaxy S7'nin ekranına göre daha az kavisli bir ekran kullanılması bekleniyor. Çerçevesiz ekranı kaplayan 2.5D cam ile uyumlu olmak üzere sağ ve sol kenarların hafif kıvrımlı olacağı iddia ediliyor.

Apple ile ilgili en önemli kaynak site durumundaki MacRumors sitesi de Nikkei'nin raporunu doğruluyor. Bu da iPhone 8'in hafif kavisli bir ekrana sahip olacağını gösteriyor. Dolayısıyla ekranın kavisli kısımlarına herhangi bir işlev atanması beklenmiyor. Yeni iPhone'da bulunması muhtemel olan işlev alanı bölümünün kavisli ekran ile birlikte daha rahat kullanımının önü açılabilir. Ayrıca ekran yan döndüğünde kontrol merkezine ulaşmak daha kolay olabilir.

Apple'ın 3D kavisli cama geçme ihtimali düşük 

KGI analisti Ming-Chi Kuo ve Çinli araştırma şirketi TrendForce, Apple'ın yeni iPhone'unda yer alacak olan 2.5D camın ekranın üzerinde oturan hafif kavisli cam olacağını iddia ediyorlar. Apple zaten 2014'teki iPhone 6serisinden bu yana 2.5D cam kullanmıştı.

Kuo, bu yıl seri üretim zorlukları ve düşme testlerindeki yetersiz performansı  nedeniyle Apple'ın 3D kavisli ekrana geçmeyeceğini düşünüyor. Kuo'nun ve diğer analistlerin iddiaları yeni iPhone'da hafif kavisli bir ekran olacağını doğrulamış görünüyor.

Apple yüz tanıma patenti aldı

Apple'ın patent başvuruları MacBook, iPhone ve iPad'lere gelecek yeni özellikler için bize fikir veriyor. Şirketin son aldığı patent iPhone 8'deki bir özelliğe işaret ediyor.

Yeni iPhone'da ekranın tamamen çerçevesiz olacağı beklentisi, kimlik doğrulamanın nasıl yönteminin nasıl olacağı sorularını akıllara getiriyor. KGI analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın yüz tanıma Teknolojisi ile kimlik doğrulamayı gerçekleştireceğini iddia ediyor. Kuo'un bu iddiası Apple'ın aldığı son patentle teyit edilmiş gibi görünüyor.

Appleinsider'ın haberine göre Apple'ın aldığı "Derinlik bilgisini kullanarak geliştirilmiş yüz algılama" patenti, kameranın bir sahnenin derinlik haritasını yakalamasına ve o sahnede insan yüzlerini almasına olanak tanıyan yeni yüz algılama yöntemi hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Bir yüz tespit edildiğinde (veya birden fazla yüz), her yüz için bir penceretanımlanıyor ve derinlik pencerenin nerede göründüğüne bağlı olarak ölçeklendiriliyor.

Geçen ay KGI analisti Ming-Chi Kuo yayınladığı bir raporda iPhone 8'de (iPhone X, iPhone Edition) 3D özellikli devrimci" ön kamera ve kızılötesi modülünün yer alacağını iddia etmişti. Tim Cook'un arttırılmış gerçekliğin iPhone'da yeni teknolojilerin kullanılabilmesi için bir anahtar olacağını belirtmesi de yeni iPhone'da yüz tanıma teknolojisi olacağına bir işaret olarak düşünülebilir.

iPhone 8 tasarımı hakkında konuşmak da pek mümkün olmuyor

Yine de telefonlar için konsept tasarımları yapmaktan hoşlananlar sayesinde iPhone 8’in nasıl görülebileceğine dair az çok fikir sahibi oluyoruz.

Bu konseptlerden sonuncusu ise Gabor Balogh’a ait. Balogh yeni iPhone 8konseptlerinde ünlü Apple analisti Ming-Chi Kuo’nun iddialarına kulak vermiş.

Balogh, alt kısmı işlevsel bir modülden oluşan son derece modern bir iPhone 8konsepti ortaya çıkarmış. Home tuşunu da siri logosuyla doldurarak telefona farklı bir hava katmış.

Tabi ki Balogh tarafından tasarlanan bu konsept her ne kadar dış görünüş olarak mümkün görünse de son derece uç özellikler de içeriyor. Şu anki teknolojiyle pek de mümkün olmayan özellikler. Görsellerden birisinde sadece telefonu karşımızdaki kişiye tutarak onun kalp atışını ve diğer yaşamsal fonksiyonlarını görüntüleyebildiğimiz gözler önüne serilmiş. Bu her ne kadar mükemmel bir özellik olsa da şu anki teknolojiyle pek de mümkün görünmüyor.

İşte beklenen iOS 11 kilit ekranı

Apple'ın yeni mobil işletim sistemi iOS 11 ile ilgili bilgiler kısıtlı. iOS 10 ile önemli yenilikler getiren şirketin iOS 11'e ne gibi özellikler ekleyeceği merak konusu. Birchtree sitesi tarafından hazırlanan iOS 11 konsepti iOS'un kilit ekranına önemli özellikler ekliyor.

Birchtree tarafından yayınlanan konsept, kullanıcılara daha fazla denetimin verildiği dinamik bir yeni kilit ekranı sunuyor. Konseptte hava durumu için operatör işaretinin altında küçük bir widget eklenmiş. Apple'ın bu alanda hava durumu verilerini üçüncü parti uygulamaların görüntülemesine izin vermesi iOS 11 için beklentiler arasında.

Görsellerde aynı uygulamaya ait bildirimlerin birleştirildiğini görüyoruz. Böyle bir özellik, kilit ekranındaki dağınıklığı azaltacaktır. Belirli bir uygulamadan gelen birden fazla bildiriminiz varsa tek bir penceredegösterilecektir. 3D Touch'ı kullanarak her bir mesajın içeriği görüntülenerek kolayca yanıtlanabilecek. Böylece kilit ekranında kullanıcılara daha derin kontrol sağlanabilecek.

Konseptin en dikkat çeken yönlerinden biri de kilit ekranına favoriuygulamaların ikonlarının eklenmesi. Yıllar önce QuickDo tweaki ile gündeme gelen bu işlev, iOS kullanıcılarının uzun süredir bekledikleri bir özellik. Böyle bir kilit ekranının iOS'a gelmesi bir çok iPhone kullanıcısının beklentisi. Umarız bu konsept Apple'a ilham kaynağı olur.

cnn-sdn






Yorumlar